„Klubrádió
Esti gyors

Semmi szükség ennyi, csak Budapest határáig látó pártra – Kárpáti János jegyzete

5/04/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Most van egy ellenzéki fővárosunk, egy kormánypárti vidékünk, van egy brutálisan központosító hatalom, és nincs egyetlen, demokratikus, szociális és zöld szempontokat egyaránt képviselő, valóban országos lefedettséget biztosító ellenzéki párt.

2022. április 05. Esti gyors-jegyzet (2022.04.05. Kárpáti János jegyzete)
02:47
00:00

Mit lehet még mondani kedd este a vasárnapi választásokról több millió kampányszakértő országában? Többek szerint az döntötte el a versenyt, hogy amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, a döbbenetet az ellenzék nem volt képes Orbánnal szembeni felháborodásra váltani - mondván, te haverkodtál ezzel a gazemberrel –, hanem a miniszterelnöknek sikerült elérnie, hogy benne lássák a biztonságos és fűtött otthon megóvásának garanciáját. Márki-Zay tett egy morális indíttatású utalást a szövetségesi szolidaritásra, mire a Fidesz sátánian felkacagott, és leütötte a labdát.

Tartok attól, a dolog nem olyan egyszerű, hogy máskor ne papoljunk annyit erkölcsiségről, mert a lényeg a zsebben és a hasban rejtezik. Nem hinném, hogy Kisvárdától Nagykanizsáig az önző emberek vannak többségben, Budapest viszont kivétel. Azt azonban látni kell, hogy a hatpárti összefogás hívei tápláltak olyan reményeket, miszerint a vidéket majd hozza a Jobbik, mert neki van ott hálózata. Nem hozta: a Jobbik korábbi szavazói a reméltnél sokkal kisebb arányban voksoltak az összefogásra. A kampány közben derült ki, hogy a Jobbiknak nem csak a szavazói bázisa, hanem az aktivistahálózata is jelentős mértékben köddé vált: nem volt elég ember, aki agitáljon az összefogás jelöltjeire.

Az egész országra rátelepedő Fidesz-oligarchia ellenében semmi szükség ennyi pártra, amelyek mindegyike csak Budapest határáig lát. Most van egy ellenzéki fővárosunk, egy kormánypárti vidékünk, van egy brutálisan központosító hatalom, és nincs egyetlen, demokratikus, szociális és zöld szempontokat egyaránt képviselő, valóban országos lefedettséget biztosító ellenzéki párt és egy azzal nem ellenséges, minden megyében nyomtatott változatban is elérhető, a falusi vegyesboltban is kapható napilap. Mert a digitalizáció nagy dolog ugyan, de sokan még mindig nem tartanak ott.

És ha valaki siránkozik azon, hogy megint van viszont minderre négy évünk, attól szeretném megkérdezni: miért, ha holnap Orbán nyakába szakadna csőstül a sok gazdasági baj, és egy álmos vasárnapon valaki körbeküldené a felcsúti beszéd mp3-as felvételét, akkor tudnál-e kit mozgósítani előre hozott választást követelő, elsöprő erejű országos tüntetéshullámra? Nem csak a Kossuth térre, hanem mondjuk Szombathelyen és Nyíregyházán is?

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. április 5-i, keddi adásában hangzott el.