„Klubrádió
A lényeg

Hadházy a Kúriához fordult a megsemmisített erdélyi szavazólapok miatt

5/04/2022 13:53

| Szerző: Klubrádió

A múlt héten Marosvásárhelyhez közel, az úton, szétszórva, számtalan magyar választóívet találtak, amiket valaki kidobott és megpróbált felgyújtani. A lapok között ellenzéki szavazóívek is voltak.

 

Az ellenzék a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult az ügyben, hiszen ez olyan választási csalás, ami miatt akár az összes határon túli ellenzéki ív biztonsága és eredetisége megkérdőjelezhető, de a választási bizottság a hétvégén váratlan módon elutasította a beadványt arra hivatkozva, hogy az nem Magyarországon történt, így az eset kivizsgálására nincs jogköre.

Hadházy szerint ez az indoklás alkotmányos válságot okozhat, hiszen a magyar szavazással kapcsolatban jelentette ki az NVI, hogy nem az ő hatásköre. Ezért kedden Hadházy a Kúriához fordult, a bizottság "alkotmányos válsággal fenyegető határozata ellen".

Hadházy azt írta, "nincs két választás, egy választás van: ha annak egyik részének tisztaságát senki nem ellenőrzi, akkor az egész sem tud tiszta lenni".

Mivel még nincs hivatalos eredménye a választásnak, a képviselő szerint jelen állás szerint a Fidesz kétharmada is csak ezekkel a levélszavazatokkal lesz meg: "azzal a szavazással, aminek a tisztaságát a vasárnapi határozat szerint senki nem hajlandó vizsgálni".