„Klubrádió
A lényeg

Széttépett, meggyújtott magyar szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében

31/03/2022 09:48

| Szerző: Klubrádió

Többen szóvá tették már, hogy a határon túli szavazatok sorsa a Fidesz-közeli határon túli szervezetek kezében van, azokkal könnyen visszaélhetnek. Még előttünk a választás napja, de Erdélyben máris megtörtént, amit jósoltak. "Marosvásárhely és Jedd között félúton, a jeddi köztemetővel szemben egy zsák szavazólap hever" - írta a Facebookon az erdélyi újságíró, Parászka Boróka, aki a romániai Punctul.ro csatorna videófelvételét is posztolta.

 

A helyszínről Parászka Boróka azt írta, hogy egy forgalmas közút, és arra halad el a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút. A szavazólapokat szerinte annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll, esténként különösen, felügyelik a forgalmat. "Ettől a helyszíntől egy kilométernyire épp építkezés folyik, egy multi épít bevásárlóközpontot. Kiemelten őrzik a területet a hozzáférhető építőanyagok miatt, minden éjjel kint van a biztonsági szolgálat, és éjjel is dolgoznak. Most ráadásul napok óta tarlótüzek vannak. Többször járt kint a tűzoltóság, fokozott a készültség".

Parászka Boróka szerint azok, akik a zsákokat kivitték, meggyújtották és otthagyták, azok a hatóságok szeme láttára, a tarlótüzek évadján gyújtogattak, és még az sem volt fontos számukra, hogy tényleg eltüntessék a nyomokat.

Az esti felvételeken valóban, magyar 2022-es választási lapok látszanak, széttepve, félig meggyújtva. Parászka Boróka szerint nyilván ellenzéki pártokra leadott szavazatok is lehetne közöttük. 

A határon túli szavazatokat nem kötelező postán feladni, hanem fideszes szervezetek is elmehetnek a kitöltött lapokért, és ők kézbesítik a választási bizottságoknak ezeket az íveket. Ez már önmagában is számos csalásra ad lehetőséget, és többen is kifogásolták a szavazatok pártok által irányított begyűjtését. Az erdélyi újságíró is azt írja: "Ennyit arról, hogy milyen biztonsággal gyűjti, és kezeli az RMDSZ, az EMSZ a szavazólapokat, mennyire garantálja, hogy senki ne nyúljon bele a borítékokba, hogy az erdélyi ellenzéki szavazatok is eljussanak a szavazatszámláló központokba".

Parászka Boróka szerint az RMDSZ és az EMNSZ hetek óta kampányol az ellen, hogy az erdélyi szavazók ne a román postán keresztül adják fel a szavazataikat, hanem bízzák rájuk. "Amikor majd azt veti fel mindenki, hogy kikre szavaztak az erdélyiek, akkor jusson eszetekbe ez a képsor. Pont ennyit ér az erdélyiek valós véleménye" - írta.