„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A Fidesz így alakította át a választási rendszert, hogy csak neki legyen jó

15/02/2022 12:15

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

2-3 képviselőt jelenthet, ha a ténylegesen elhunyt határontúliak helyett a hozzátartozók vagy egyes erdélyi szervezetek szavaznak, amire most megvan a lehetőség, mondta Hadházy Ákos képviselő. Szerinte a Fidesz tíz év alatt szándékosan alakította úgy a választási rendszert, hogy csak neki legyen jó.

2022. február 15. Reggeli gyors - részlet 22.02.15. Hadházy Ákos
07:26
00:00

Akár olyan határon túli magyarok nevében is szavazhatnak az országgyűlési választáson, akik már nem élnek. Bár csak háromezer emberről jelentették le a választási irodának, hogy már nem élnek, de Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a statisztika szerint legalább 15-20 ezer már nem élő határon túliról is szó lehet. Helyettük a mostani jogszabályok szerint nem bonyolult szavazni.

Azok a határontúli magyarok szavazhatnak levélben az országgyűlési választáson, akiknek nincs magyarországi lakcímük, lehetnek nyugat-európaiak is, de főleg a kettős állampolgárokról van szó, akik szerbiai, erdélyi, kárpátaljai magyarok. "Ők ha egyszer bejelentkeztek, akkor tíz évig mindenképpen megkapják azt a levelet, amiben benne van a szavazócédula, és azt feladhatják postán, elvihetik a külképviseletre, és össze is lehet azokat gyűjteni, ahogy arra jó néhány erdélyi szervezet jelentkezett is. Akár ki is tölthetik ezeket a szavazócédulákat, senki nem ellenőrzi, hogy ki szavazott. Azt se ellenőrzi senki, hogy ezek az emberek meghaltak-e" - mondta a képviselő a Reggeli gyorsban. 

OGY2014 - A levélszavazatok feldolgozásának főpróbája
 
Levélszavazatok szkennelése
 
Budapest, 2014. március 28. Egy próbalappal mutatják be a sajtó képviselőinek a levélben érkezett szavazólapok szkennelésének folyamatát a választási rendszer informatikai főpróbáján a Nemzeti Választási Irodában (NVI) 2014. március 28-án. Az igazi levélszavazatok szkennelése az NVI-ben csak a szavazás napján este 7 óra után kezdődhet meg. MTI Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea / MTI
 

 

Magyarországon a lakcímnyilvántartásból és az anyakönyvekből kiderül, ha valaki nem szavazhat, ezért egy elhunyt nevében nem lehet bemenni szavazni. Azonban Hadházy szerint ha külföldön valaki meghal, arról nem fog tudni a választási iroda, ami ugyanúgy kiküldi a szavazólapot, ahogy eddig. 

Hadházy megkérdezte, hogy hány elhunytat jelentettek le: négy év alatt háromezer ember halálát. Ez azonban Hadházy szerint biztosan nem a valós adat, hiszen 400 ezer ember regisztrált szavazóról van szó, és a halálozási statisztikák szerint inkább húszezer halott emberről lehet szó. "Ez pedig azt jelenti, hogy 15-20 ezer olyan ember is megkapja a szavazócédulát, aki sajnos már nem él"

Hadházy szerint az egy elvi kérdés, hogy ne lehessen csalni, de azt is tudni kell, hogy miből számolják a pártok által elért százalékokat, hogy melyik képviselő jut be. Egy kiélezett helyzetben, ha a kormánypártok és az ellenzék 50-50 százalékot kapna, ezek a levélszavazatok el is dönthetik a végeredményt. "Maga Semjén dicsekedett a Fidesz kongresszuson, hogy 2014-ben és 2018-ban a kétharmad múlott a levélben szavazók szavazatán" - mondta Hadházy. Aki levélben szavaz, az 1-2-3 képviselő sorsáról dönt, és 15 ezer ilyen manipulált szavazólappal 2 vagy 3 képviselőt küldenek be a határon túli szavazók. "Amikor a végeredményt számolják, nagy jelentősége van, hogy mennyi az össz-szavazásra jogosult, ami a 100 százalék, amihez képest kiszámolják, hogy egy 5 százalékos párt bejutott-e a parlamentbe vagy nem jutott be. Például hogy a Kétfarkú Kutyapárt bejut vagy nem jut be, elérte-e az 5 százalékot. Ez már számít".

"Innentől pedig az egész választás komolysága is megkérdőjelezhető, jó példája annak, hogy a Fidesz tíz év alatt úgy alakította át a választási rendszert, hogy csak neki legyen jó". Szerinte ha a Fidesz ezt meg akarná akadályozni, módosíthatná a törvényt, például hogy a határontúliaknak a választások előtt regisztrálni kellene. 

Hadházy ugyanakkor elismerte, hogy ennél "sokkal nagyobb csalások vannak: Hogy a közmédiába nem mehetnek be ellenzéki képviselők vagy az, hogy kormánypropagandát éveken keresztül nyomják, de ez is fontos része".