„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay sokat remél az angliai magyarok visszajelentkezésétől

27/01/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió

Jelentkezzenek vissza egy magyarországi címre azok az angliai magyarok, akiknek nincs ilyen, mert ezzel akár a tavaszi választás eredményét is eldönthetik az ellenzék javára – erről beszélt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt londoni kampányrendezvényén.

Márki-Zay Péter arra kérte a magyarországi lakcímmel nem rendelkező angliai magyarokat, hogy ha tehetik, jelentkezzenek be egy-egy billegő hazai körzetbe, ugyanis a 2018-as választási eredmények alapján idén akár három mandátum is múlhat a külföldi szavazatokon, az angliai diaszpóra lehet az idei választáson a mérleg nyelve – írta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt angliai magyaroknak tartott londoni fórumáról a a 444.hu.

A választási szabályozás szerint az, aki nem rendelkezik bejelentett magyarországi lakcímmel, csak listára szavazhat, tehát az egyéni jelöltek választókerületi küzdelmébe nem szólhat bele.  Könnyebbség viszont számukra, hogy voksukat levélben is leadhatják.

Az, akinek van magyarországi lakcíme, listára és egyéni jelöltre is szavazhat, ám ha külföldön él, akkor ezt jóval nehezebb megtennie, mint másnak, kivéve, ha átmenetileg épp itthon tartózkodik. A lakcímmel rendelkezők alapesetben a saját körzetükben szavazhatnak, de ha nincsenek Magyarországon, akkor kizárólag  a kijelölt külhoni képviseleten személyesen adhatják le voksukat.

Mindezek eredményezik azt, hogy a levélszavazatok nagy része a környező országokban élő, magyar állampolgár, de magyarországi lakcímmel vélhetően soha nem rendelkezett szavazóktól érkezik, míg a nyugati diaszpóra, jelentőst részt magyarországi lakcímmel is rendelkező tagjai számára szervezett kinti voksolásokat a lassúság, kényelmetlenség, kígyózó sorok jellemzik. 

Márki-Zay Péter londoni fórumán kijelentette, hogy támogatja a levélszavazatok kiterjesztését a lakcímmel rendelkező állampolgárok számára is.