„Klubrádió
A lényeg

Nem lesz több szavazókör a külföldön élő magyaroknak

17/01/2022 12:12

| Szerző: Klubrádió

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Szabad Európának adott interjújában elmondta, hogy az áprilisi választásokig már nem, majd csak a választásokat követően, a friss tapasztalatok alapján tervez javaslatot tenni arra, hogy külföldön több szavazóhelyiségben is szavazhassanak a magyar állampolgárok.

A Szabad Európának adott interjúban a következőkről volt szó:

– Az NVI elnöke nem tud olyan esetről, amikor a szavazatszámláló bizottság ne pártatlanul végezte volna a munkáját.
– Szerinte a választási irodák feladata a választások megszervezése, a törvényes lebonyolítás már a választási bizottságoké.
– Nem merült fel, hogy – hasonlóan az ellenzéki előválasztáshoz – vonalkóddal lássák el a szavazólapokat. Az elnök szerint a kitöltetlen szavazólapokkal történő manipuláció nem lehetséges.
– Az NVI csak a választás lebonyolítása után szokott azzal a jogával élni, hogy a választással kapcsolatos jogszabályi módosításokra tegyen javaslatot a jogalkotónak, Így a választásokig arra sem kíván javaslatot tenni, hogy Németországban vagy Angliában több helyen legyen szavazási lehetőség. Bár Németországban és Nagy-Britanniában nagyon sok magyar él, az előbbiben csak 5 külképviseleten (Berlin, Düsseldorf, München, Nürnberg, Stuttgart), Angliában pedig csak háromban (London, Edinburgh, Manchester) lehet szavazni. Ehhez képest az angliai magyarok az aHangon kezdeményezték, hogy további 12 városban tudjanak szavazni (Leeds, Liverpool, Birmingham, Cardiff, Brighton, Bristol, Southampton, Exeter, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury). 
– Véleménye szerint neki nem tiszte annak megítélése, hogy diszkriminatív-e a levélszavazás lehetőségének a szabályozása, ami azt csak a határon túli magyarok és nem a külföldön dolgozó, de itthon lakcímmel is rendelkező állampolgárok számára engedélyezi.
– Biztosítottnak látja a levélszavazatok titkosságát.
– A mostani választás informatikai fejlesztéseinek minőségbiztosítását már nem csak a fejlesztő cég anyavállalatának másik leányvállalata látja el, ahogy eddig, hanem az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég is. Az eddigi próbáik igazolták a fejlesztéseket. Bírják azt a terhelést, amire készültek. 

Áder János kinevezte Nagy Attila Mihályt a Nemzeti VálasztáBudapest, 2020. szeptember 14. Nagy Attila Mihály, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) új elnöke aláírja a kinevezési okmányt, miután átvette Áder János köztársasági elnöktől (b) a Sándor-palotában 2020. szeptember 14-én. MTI/Bruzák Noémi