„Klubrádió
A lényeg

Civilek az angliai magyarok választási részvételének megkönnyítését követelik

16/12/2021 11:32

| Szerző: Klubrádió

"Az egyenlőtlenség megszüntetéséért és a mindenki számára elérhetőbb voksolásért indított petíciót angliai civilek egy csapata, hogy a kormány szavazóhelyiségek és választási irodák létesítésével biztosítsa a szavazás lehetőségét, és így az egyenlő szavazati jogot – ez ugyanis sok tízezer potenciális szavazót jelenthet tavasszal. Az sem mellékes körülmény, hogy a koronavírus közegészségügyi kockázatai miatt a kormány a saját hatalmi érdekei miatt ne veszélyeztessen szavazókat azzal, hogy egyetlen londoni sátorba zsúfolja a kint élő választókat" – írja Donáth Anna, európai parlamenti képviselő, a Momentum elnöke Facebook-posztjában.

"A Fidesz szándékosan próbálja ellehetetleníteni a külföldön élő magyarok részvételét a jövő tavaszi választásokon. A kivándorolt magyarok, akik valamilyen okból megtartották magyarországi lakcímüket kizárólag személyesen adhatják le a szavazatukat az illetékes konzulátuson, ami sokszor több száz kilométerre van a külföldi lakhelyüktől. Ez nyilván nem véletlen: sok külföldre vándorolt magyar azért volt kénytelen elhagyni Magyarországot, mert elviselhetetlenné vált számára a 2010 óta épülő, egyre inkább autoriter Orbán-rendszer" – magyarázza Donáth Anna a kezdeményezés okát.

A politikus az "Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért" nevű civil csoport kezdeményezéséről számolt be, akik Több szavazóhelyiséget Nagy-Britanniában! címmel petíciót tettek közzé a szigetorszégi magyarok szavazásnak megkönnyítését követelve..

Donáth szerint, ha célt ér el az aláírásgyűjtés, az precedenst teremthet a több százezer egyéb országban élő magyarnak is.

"De nem csak Angliában él számottevő magyar közösség! Ha az angliai civileknek sikerül elérniük a céljukat, akkor az precedenst teremthet annak a sok százezer magyarnak, akik jelenleg Németországban, Franciaországban, Ausztriában vagy Svájcban kényszerülnek arra, hogy órákat kelljen utazniuk azért, hogy élhessenek a legalapvetőbb demokratikus jogukkal."

"Írd alá te is az angliai magyarok petícióját, érjük el, hogy megkönnyítsék a külföldre vándorolt magyarok választáson való részvételét! Nélkülük ugyanis nincs sem kormány-, sem rendszerváltás" – zárja a posztot a Momentum elnöke.