„Klubrádió
A lényeg

Ellenzéki influenszerek hagyják most abba egy időre

5/04/2022 13:19

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az országgyűlési választás után Osváth Zsolt, Bödőcs Tibor is bejelentette, visszavonulnak a közélettől. Igaz, utóbbi csak egy időre, és nem is feltétlenül a választás miatt: ahogy ő írta, alkotói szabadságra megy. Bödőcs, akit a címben leellenzékiinflueszereztünk - valójában humorista -, a Facebookon jelentette be, hogy véget ért a turnéja, és "most új műsor, esetleg új könyv reményében már megint Szibériá... illetve alkotói szabadságra vonulok. Mikor, ha nem most?"

 
Bödőcs Tibor és Osváth Zsolt

 

Arról is írt, hogy érzése szerint "a szép, lassú putyinizáció legfinomabb fogásai egyre nagyobb adagokban érkeznek majd: mérnökien legyártott újabb és újabb ellenségképek, sebészi pontosságú gyűlöletkampányok díszzsebkendős, gejl influencerek meg egyéb biorobotok előadásában. A maradék sajtó szuttyongatása. Sikerpropaganda. Szépen csomagolt hazugságok. Saját, ámde szerény tehetségű emberek kitömése pénzzel, paripával. Humortalan cinizmus. Agyrémek. Megélhetési hergelöncök. Polgári szalonnáculás. Csipkés, nagy összeesküvéselméletek hímzése a néplélekre: Belorusz-light, öröm lesz nézni".

Az ellenzék is megkapta tőle: "a „baloldal” „megújul”. Feriék betipegnek N. Sándor próféta tévéjébe, míg beengedik őket, a rendszernek órái lesznek hátra, még évekig". Úgy tűnik, nem kíván a NER-rel többet foglalkozni, "ahogy a Ruszkik, haza, család című bagatellemben jeleztem, ezt már nem érzem elég nagy kihívásnak. Az úgynevezett ellenzék is megérne egy fekete humormisét, de azt már az előtt unom, hogy elkezdeném."

Nála elkeseredettebb videót töltött fel az ismert youtuber, Osváth Zsolt, aki többek között Márki-Zay Péterrel is készített interjút a kampányban. "Ennyi volt" - mondta. "Csúfos vereség, megalázó vereség, elpusztító vereség, megsemmisültem" - mondta a videója elején.

De nem azért "semmisült meg", mert nem Gyurcsány vagy Márki-Zay nyert, hanem mert hitt benne, "Éppen ezért én személyes kudarcként is megélem. Szívből csináltam, meggyőzédésből" - mondta. Azt is mondta, hogy már két hete tudta, hogy elvesztették a választást, de a múlt héten aztán újra hinni kezdett, és elhitte, hogy "győzhetünk". Nem tudja melyik fáj jobban, hogy a Fidesznek kétharmada lett, vagy hogy a Mi hazánk is bejutott.

Szerinte a vereségért rá lehet tolni bárkire a felelősséget, és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is sokszor úgy fogalmazott, "ahogy miniszterelnök-jelöltként nem tehetné. De úgy döntöttek, hogy Márki-Zay legyen a jelölt, de az ország úgy döntött, hogy nem kér belőle, és ezért nem lehet felelősséget rátolni".

Szerinte Márki-Zayból hiányzott a tapasztaltat, "nem volt politikailag kifogástalan, de a demokráciát képviselte az ő jelöltjükként". Ennél azonban többről van szó: "a Fidesz világszinten egyedülálló kampányt tolt végig, nem morálisan, hanem hatásos volt és célt ért. Barátokat ugrasztott egymásnak, családtagok nem beszélnek egymással". Szerinte van valami, amit a Fidesz tud, de az ellenzék nem: az pedig az összefogás.

Azt is mondta, hogy a vereséget el kell ismerni, reménykedni tud, hogy lesz egy kis pihenő, "amíg hagynak minket", aztán talán a "pokol". A hogyan továbbra azt mondta, nem tudja, hogy külföldre menjen-e a párjával, az utolsó pillanatig kivár, de muszáj lennie egy B tervnek.  Szerinte vele is le fognak számolni, és most életbe lépett a B terv, elkezd kifele kacsingatni.

Azokat a videóit pedig, amelyekben politikai véleményt mondott, azt letörli, és ezzel azt akarja világossá tenni, hogy az a fajta ellenzéki politika, amit folytatott, a végéhez ért.

Rákérdeztek a Tumblr-en Gulyás Mártonnnál, akit azzal támadtak, hogy ő húzta ki Márki-Zay Péterből azokat a mondatokat a háborúról, amit a Fidesz aztán kíméletlenül eltorzított és felhasznált, hogy neki mik a tervei. Mint mondta, motiváltnak érzi magát. A háborús kérdéssel kapcsolatban pedig azt írta, hogy "MZP szó szerint megismételte ugyanezt az ATV-nek adott interjújában 3 nappal később, ugyanő beszélte - kérdés nélkül - kampány véghajrájában arról, hogy az ukránok a mi háborúnkat vívják". Szerinte nem azon az interjún ment el a választás.