„Klubrádió
Hetes Stúdió

A hatodik mondat

2/04/2022 15:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az ember általában előre szeret menni, nem hátra, kivéve, ha a jelene nem elviselhetetlen, ostoba, vagy pláne olyasvalami, ami kéjjel öl.

2022. április 02. Hetes Stúdió / részlet, 22.04.02. Szénási Sándor jegyzete
02:46
00:00

A Závecz Research készített felmérést arról, hogy mi a közvélemény ítélete hat, az ellenzék, illetve a kormány által használt kampánymondatnak.Azt, hogy Márky-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést, a többség nem hiszi el, azt még kevésbé, hogy bevándorlókat telepítene be. A válaszolók zöme nem fogadja el, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Gyurcsány beosztottja lenne, viszont azzal, hogy az elszabadult infláció a kormány gazdaságpolitikájának a bukását jelzi, a relatív többség egyetért. Ötvenegy százalék gondolja, hogy Orbán azért nem áll ki Márki Zay-val szemben, mert fél a vitától, 38 százalék vitatja ezt.

Ez eddig öt mondat, és látható, hogy a válaszok az ellenzékre nézve kedvezőek, sőt vitaügyben a kormányfő kifejezetten elbukik a férfias bátorság próbáján. Ámde a hatodik állítás, hogy tudniillik Magyarország előre megy, nem hátra, relatív sikert aratott, 42,6 százalék tapsol neki, 40,4 százalék nem.

Ami némi zavart kavar az erőben. A többi állítás ugyanis konkrét, eldönthető dolgokról szól, a bennük szereplő politikusok ismertek, a véleményük ellenőrizhető, az igazság - mondjuk így – versenyképes lehet a hazugsággal, de ebben az esetben egy értelmezhetetlen gagyiival van dolgunk.

Az ember általában előre szeret menni, nem hátra, kivéve, ha a jelene nem elviselhetetlen, ostoba, vagy pláne olyasvalami, ami kéjjel öl. Az elviselhetetlenségről lehetne vitatkozni, de az ölésnél még nem tartunk, így még nem muszáj visszaálmodni magunkat egy utólag szebbnek érzett múltba. Meg hát minek is, én például már kértem a sorsot, hogy hadd legyek megint húszéves, nem történt semmi.

A nagyobb probléma azonban az, hogy mi itt az előre? Az állítás arra vonatkozik, hogy Orbán-rezsim dicső jelene transzformálódik majd át fényes jövővé, természetesen újabb és újabb elemekkel dúsítva, és ennek örülni kell. Csakhát egy másik állításra reagáló többség szerint a dicső jelen éppen egy csődöt képez, nem is akármiben, hanem a gazdaságpolitikában, aminek a folytatása éppen ezért nem kívánatos.

Ez ilyen, a közvélemény inkább líra, mint logika. Másrészt a mondott hat állítás közül egyik sem vonatkozik a háborúra, márpedig a félelem is a lírai vonalat erősíti, mint ahogy az a pénzeső is, amiben Orbán megfürdette az országot, és ami a rohanó infláció közepette pont annyira valóságos, mint az a miniszterelnöki mondat, hogy ha ő nyer, nem lesznek megszorítások.

Ja, megáll az idő. Az égen néma álló csillagok.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2022 április 2-ai adásában hangzott el.