„Klubrádió
Reggeli gyors

Szociálpszichológus: Nagyon komoly visszaélés az emberek mentális egészségével, amit a hatalom tesz

5/04/2022 11:53

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nagyon komoly visszaélés az emberek mentális egészségével és jólétével, ahogy a hatalom a politikai pszichológia legfrissebb eredményeit felhasználva rettegésben tartja a tájékozódásra esélytelen állampolgárokat, mondta a Reggeli gyorsban Kende Anna, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szociálpszichológiai tanszékének a docense, aki szavazatszámlálóként arról is képet adott, hogy mi történik Budapesten kívül az országban. Nem kell lefizetni senkit, mert azt gondolják, az ő életüket a Fidesz menti meg.

2022. április 05. Reggeli gyors - részlet 2022.04.05. Kende Anna
12:17
00:00

Bár vannak, akik az írástudók és írástudatlanok választásának írják le a mostani országgyűlési választást, de Kende Anna szociálpszichológus szerint ez túlságos leegyszerűsítése a folyamatoknak, és ő inkább azt látja, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve akik kevés forrásból tájékozódnak és nincs is lehetőségük a tájékozódásra, mivel az egész napjukat a megélhetésért való küzdelem adja ki, illetve nem olyan közegben élnek, ahol alternatív véleménnyel találkoznának, és így autonóm véleményt tudnának kialakítani, azok sokkal fogékonyabbak arra a fajta politizálásra, amiben 12 éve vagyunk, és aminek csúcsa a háborúval kapcsolatos riogatás volt. Erre a politikára az jellemző, hogy az embereket rettegésben, szorongásban tartja, mondta.

Választás 2022 - A legkisebb szavazókör
 
Választás 2022 - A legkisebb szavazókör
 
Debréte, 2022. április 3. Egy nő átveszi a szavazólapokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 04. számú szavazókörzet 001-es számú szavazókörében az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Debrétén 2022. április 3-án. Debréte a legkisebb szavazókör: 11 helybéli és négy átjelentkezéssel szavazó választópolgár, vagyis összesen 15 fő szerepel a választói névjegyzékben. MTI/Vajda János
Fotó: Vajda János
 

 

Azt kommunikálják nekik, hogy a biztonságuk, a megélhetésük van fenyegetve, és meg is nevezik azokat a csoportokat, személyeket és jelenségeket, amik veszélyben tartják őket, és amitől a hatalom meg tudja menteni őket. Kende Anna elmondta, hogy ez a politikai pszichológiában közismert jelenség, amikor az emberek veszélyhelyzetben egy erős vezető felé húznak. Már régóta megy, hogy valaki fenyeget minket, erre felépült egy kampány, ami az embereket rettegésben tartja, és megfogalmazzák nekik, hogy hogyan és ki fogja őket ettől megmenteni. Kende szerint ez egy nagyon komoly visszaélés az emberek mentális egészségével és jólétével.

Kende Anna mint sok más fővárosi értelmiségi, vasárnap szavazatszámlálóként szembesült a vidéki szavazóhelyiségben történtekkel: volt egy idős néni például, aki elsírta magát, hogy nem akarja, hogy a gyerekeit és az unokáit háborúba vigyék, ezért mondta, hogy muszáj a Fidesznek nyernie. Kende Anna azt érezte, hogy nem tisztességes emberek érzelmeivel így játszani. Szerinte ugyanis a néni részéről ez egy őszinte félelem, ami benne inkább együttérzést váltott ki, mint haragot. Kende Anna szerint például ez az idős néni nagyobb áldozata a félelemnek, mint ő, aki elégedetlen ezzel a választási eredménnyel.

A populizmusnak az a lényege, hogy hatalomra kerülve sem próbál egységet teremteni, hanem fenntartja az ellenségképet, a háborús retorikát, mondta Kende Anna, aki szerint ilyen próbálkozások voltak Trump Amerikájában is, inkább az a kérdés, hogy "emellett vannak-e ellensúlyok". Példaként a közszolgálati médiát említette, amelynek a pártatlan tájékoztatás eszközeként kellene működnie, hogy az embereket segítse tájékozódni, így meg kellene jelennie a háborús retorika cáfolatának is.

Azt is fontosnak mondta, hogy mi történik az iskolában, az közoktatásban, hogy olyan állampolgárokat nevelünk-e, felelős állampolgárokat, akik képesek autonóm döntéseket hozni. "Sok rétű a probléma, miért nincs gátja egy ilyen hatalomnak Magyarországon".

Szerinte arra önmagban ugyanis nem lehet számítani, hogy adott esetben nem kerül-e hatalomba olyan, akiben nincs belső morális gát.

És ha egy ilyen ember mégis hatalmat kap, hogyan lehet őt mégis megbuktatni? Kende Anna pszichológusként erre annyit mondott, hogy nem lehetetlen. Ha ugyanis megnézzük a mozgatórugóit annak, hogy az emberek miért lázadnak fel egy adott pillanatban, miért törnek ki a forradalmak, "azt tudjuk", és a történelemből tudjuk, hogy az ilyen rendszerek nem tartanak örökké. Azt szerinte ennél nehezebb megjósolni, hogy mikor törnek ki forradalmak, és hogy milyen áron bukik meg egy ilyen rendszer, ami kihasználja az embereket és visszaél a bizalmukkal.

Szerinte az ilyen hatalmak is jól ismerik a szociálpszichológiát, sőt jobban is figyelnek rá.

Egy cikkben azt írták, mennyire fontos, hogy milyen médiatartalmakat fogyasztunk, és már egy pár hetes, kicsit kritikusabb médiafogyasztás is gondolkodásra készteti az embereket, ezért a helyzet nem reménytelen, igenis fel lehet ismerni, hogy tudnak minket manipulálni, mondta. Szerinte ez nem iskolázatlanság kérdése, és fontos hangsúlyozni, hogy a Fidesznek vannak városi és iskolázott követői is, akiknek nem is biztos, hogy minden tetszik, amit a Fidesz tesz, de mégis, megtalálják a módját, hogy igazolják annak helyességét, hogy miért ők vannak hatalmon. A kritikus gondolkodás fejleszthető, és szerinte fontos a tudatos állampolgárrá nevelés az oktatásban, a médiában pedig higgadtságra kellene törekedni, hogy fel se merüljön, hogy valaki az életükre tör.

Elmondta, hogy a választás után sok beszámolóval találkozott, amit többnyire budapesti értelmiségiek írtak, akik a kistelepülésekre mentek szavazatszámlálónak, és így más perspektívából tudtak rátekinteni a vidéki valóságra: "új belátásokra tettek szert, hogyan működik ez". Szerinte, ha egy falunak van egy elkötelezett fideszes polgármestere, aki a faluért dolgozik, akkor a falusiaknak nincs okuk kételkedni abban, hogy jót akar a falunak. Kende Anna szerint sok olyan ember jött el szavazni ugyanakkor, aki láthatóan azt sem tudta, hogy hova érkezik, azt se tudta, hogy országgyűlési választás van. Megjegyezte, hogy ez még egyes szavazatszámlálóknál is előjött, ami elkeserítette, de szerinte jól látható volt, hogy olyan emberek érkeztek, akik tudták, hogy a Fideszre kell szavazniuk, és ehhez még csak le sem kellett őket fizetni, hanem csak úgy érezték, hogy ez az, ami megmenti őket, és azt a jól ismert, bár nehéz körülmények között zajló életüket csak ők tudják garantálni.