„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Hadházy szerint ebből nem lesz valódi parlamenti ellenzék, valódi parlament se

4/04/2022 22:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Mi a teendője az ellenzékieknek a parlamenti mandátumokkal? Nem kell felvenni őket vagy csak a legkorlátozottabb módon vegyenek részt az elcsalt országgyűlés munkájában. Kivéve, ha kőkemény garanciákat tudnak kikövetelni a Fidesztől a valódi ellenzéki képviselői munkához – véli Hadházy Ákos ellenzéki politikus, a zuglói parlamenti képviselő-választás győztese. Úgy látja, az elvárt biztosítékokat nem fogják megkapni a kormányoldaltól. Arról is beszélt, nem tetszik neki az ellenzéki politikusok választás utáni egymás elleni vádaskodása.

2022. április 04. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Hadházy Ákos - 2022.04.04.
14:02
00:00

Nagyon meglepve és szomorúan olvasta, hogy az ellenzék választási veresége után vannak politikus kollégái, akik már elkezdték azt firtatni, hogy „ki a hibás és ki nem a hibás” a választási kudarcban. E közben teljesen egyértelmű, hogy ha nem lett volna a Fidesz propagandagépezete, hatalmas médiafölénye – amivel pillanatok alatt tömegekkel tudta elhitetni, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot –, akkor most nem azt kellene számolgatni, hogy meglesz-e a Fidesz parlamenti kétharmada, hanem azt, hogy bejut-e vagy sem ennyi botrány és ilyen kormányzati teljesítmény után – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az Egységben Magyarországért zuglói jelöltje, aki az április 3-i választáson nagy fölénnyel, 53 százalékos eredménnyel nyerte a választókerületet.

Az ellenzéki politikus szerint fölösleges és káros azt nézegetni, milyen hibái voltak az ellenzéknek a kampányban, kinek kellett volna másként tennie a dolgát, mert teljesen mindegy, mit csináltak volna, a választási eredmény akkor is nagyon hasonlóan alakul. Az ellenzék üzenete ugyanis a mostani médiaviszonyok között csak a lehetséges ellenzéki szavazók kis részét érheti el. Nem az a lényeg, el lehet-e mondani az igazságot, hanem hogy az hány emberhez jut el – tette hozzá Hadházy, aki emlékeztetett rá, hogy ezt már nagyon régóta mondja.

 
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki szövetség képviselőjelöltje Zuglóban 2022. április 3-án az Egységben Magyarország választási eredményváróján Fotó: Klubrádió
 

A politikus szerint az egyenlőtlen feltételek miatt már a mostani választás előtt is dilemma volt, hogy elinduljon-e az ellenzék a választáson, az ő válasza a nem volt, de a többségi döntés végül az lett, hogy megpróbálják. Nagyon drukkolt, hogy ne neki legyen igaza, de ez történt, és nem jött be az ellenzéki oldal számítása. Most pedig déjà vu érzése van, mert ugyanaz a feladat, mint 2018-ban volt: itt áll az ellenzék egy egyértelműen elcsalt választás előtt, amit először ki kell mondani, majd el kell dönteni, mit tud tenni ebben a helyzetben, és mi a teendő a parlamenti mandátumokkal. Szörnyű belegondolni, hogy az ellenzék rossz döntésekkel és stratégiával elfecsérelt négy évet – jegyezte meg.

Erre a nagyon fontos kérdésre két válasz adható: nem veszik fel a mandátumot, vagy ha igen, akkor kőkeményen biztosítani azt, hogy még csak a látszata se legyen annak, hogy a Fidesszel szemben ülők csupán a kormány díszellenzéke. Nem úgy mint Oroszországban, ahol Vlagyimir Putyin elnöknek is van ellenzéke, ott is van parlament. Magyarországon tehát az ellenzék nem tarthatja fenn újabb négy évig annak látszatát, hogy normális parlament működik – jegyezte meg.

Hadházy, mint mondta, ezért négy év után újból azt javasolja, az ellenzék mondja ki, hogy a kormányzat elcsalta a parlamentet, hogy már nincs demokrácia. Azt a kevés lehetőséget, amit egy mandátum még biztosít, hogy fizetett politikusok lehetnek, és a közélettel foglalkozhatnak, használják ki, de csak úgy, ha közben nem asszisztálnak a fideszes rendszerhez. A garanciák közé kell tartozzon, hogy a közmédia elnökét a kormány és az ellenzék konszenzusával válasszák meg, de azt is biztosítani kell, hogy ne csak a törvényhozási többség állíthasson fel parlamenti vizsgálóbizottságot. Ha például, ezek nem teljesülnek, akkor az ellenzékieknek nem szabad elmenniük a parlament nyitóülésére – ez fontos szimbólum és üzenet lenne az embereknek –, valamint a parlamenti munkában is csak a legkorlátozottabb módon vehetnének részt. Például nem szabad „interpellálgatni”, mert nincs értelmük, nem lehet velük legyőzni a propagandát.

Ezen kívül egy magára valamit is adó ellenzéki politikus nem vállalhatna parlamenti, tulajdonképpen áltisztséget, és így nem vehetne fel havi 600 ezer, 1 milliós pluszjuttatást az alapfizetése mellé. Már ezzel a három lépéssel is ki lehetne fejezni belföldre és külföldre is, hogy a 2022-es választás nem volt valódi és demokratikus voksolás. De vissza kell követelni a parlamenti képviselők szabad belépését az állami intézményekbe is, hogy ellenőrző munkájukat elvégezhessék. Ezekkel lehetne elérni, hogy a következő választás feltételei mások legyenek. „Nem lehet megadni a parlamenti díszleteket a kormánynak, azzal csak segítenénk őket. Ezt most már be kell látni” – mondta az ellenzéki politikus, aki attól tart az ellenzékiek parlamenti munkájához szerinte szükséges feltételek nem fognak teljesülni, a kormányoldal nem teljesíti követeléseiket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Hadházy Ákossal
2022. április 4., hétfő 16.30
riporter: Bolgár György

 

 

 

Hadházy Ákos arról, mit gondol az ellenzék feladatának, április 4-én délután Facebook-bejegyzést is közzétett.