„Klubrádió
Esti gyors

Hétfőn is lesz itt egy ország – Selmeci János jegyzete

1/04/2022 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A mi és az ők, igazából egy nagy MI vagyunk, így együtt magyarok. 

2022. április 01. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (22.04.01.)
02:21
00:00

Hétfőn is felkel majd a nap, hétfőn is lesz itt egy ország. Itt lesz akkor is, ha ön lesz boldog, akkor is ha a szomszédja, akkor is, ha önnek már mindegy, hogy kinél van a kormány, és akár az egyik nyer, akár a másik győz, mindenképpen lesz itt egy ország, amiben élünk, és ami, ha nem kezdünk vele így együtt valamit, a következő négy évben is veszíteni fog.

Ha az ország egyik fele tovább utálja a másik felét, a harmadik fele pedig rezignáltan azt mondja, hogy jó, hát akkor itt fogunk élni, akkor senki se várjon csodát a vasárnaptól. A politika, amelynek tárgya mégiscsak az ország kellene, hogy legyen, rég elengedte már, hogy velünk mi lesz, mi pedig mintha elengedtük volna, hogy az ő munkaadóik végtére is mi vagyunk, és ha szeretnénk egy jobb helyen élni, akkor többet kell kihoznunk belőlük, magunkból és az országból.

Egy előző kormány egyik minisztere egyszer azt mondta ebben a rádióban, hogy aligha lehet jobb minőségű kormánya és politikai elitje egy országnak annál, mint amilyen a társadalom maga. Nem értek vele egyet, szerintem a magyar politikai garnitúra – tisztelet a kivételnek – romlottabb az itt élő emberek nagy részénél, ezért is igen kellemetlen, hogy hagyjuk őket garázdálkodni, és a saját érdekükben megosztani az országot.

Pedig ez a kettéosztottság, a fejekben zajló polgárháború nagyobb kárt okoz bárminél, ami pusztán egy választás eredményéből következhet, a mi és az ők igazából mind mi vagyunk, együtt magyarok, és ameddig ezt nem vesszük észre, akkor az elmúlt tizenkettő, az elmúlt harminckettő, és az elmúlt száz évben hasonlóan, a következő tíz, húsz, száz év is egy nagy bukás lesz, és nem lesz igazán jó hely az ország, pedig higgyék el, az lehetne.

Nem kétséges a számomra, hogy mi lenne az a választási eredmény, amivel Magyarország a legjobban járna, de azt nem hiszem, hogy az ország jövője vasárnap dől el. A kérdés az, hogy mit kezdünk az utána következő napokkal, rendezzük-e végre közös dolgainkat.

Mert tudják, ez a mi munkánk, tényleg nem kevés, nem is hiszem, hogy valaha sikerül majd, és biztosan nem sikerülhet négy év alatt.

De legalább próbáljuk meg.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. április 1-i adásában hangzott el.