„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint az ellenfél csal, nekik nehezített pályán kell nyerniük

1/04/2022 16:24

| Szerző: Klubrádió

Kampányzárót tartott Orbán Viktor Székesfehérváron. A miniszterelnök megismételte az elmúlt hetekben-hónapokban hallott kormánypárti kijelentéseket, például arról, hogy ha a "baloldal" nyer, másnap elzárják a gázcsapokat, a "baloldalon" valójában Gyurcsány Ferenc a főnök, és Ukrajna nem a mi háborúnkat vívja. Szerinte az ellenfél csal, több millió ember adatait gyűjti engedély nélkül, de "nekik ilyen nehezített pályán is nyerniük kell". 

"Mondhatom önöknek, hogy ha Fehérvár belső részében nyerünk, akkor az egész országban nyerünk – kezdte beszédét Orbán a Városház téren, ami a beszéde kezdetével megtelt emberekkel. A miniszterelnök szerint egyébként ez az esemény nem kampányzáró, hanem a kampányhajrát nyitják.

Nehezített pálya vagy megbillent ellenzék?

Úgy látja, az ellenzék nekik kedvező, megbillent állapotban van, a csillagok jól állnak, de ez mind semmit nem ér, ha a vasárnapot nem használják ki.

Sokan mondják, hogy az ellenfél csal. Mi ebben a meglepő? – kérdezte a miniszterelnök. Orbán szerint a csalás mérete meglepő, hiszen több millió ember adatait viszik el, onnan visszatáplálják és üzeneteket küldenek. Ezért „nekik ilyen nehezített pályán is nyerniük kell” – fogalmazott.

Orbán szerint a jobboldal ellen évek óta kampányolnak, viszont nekik kormányozniuk kell, így október 23-a óta kampányolnak, a békemenettel kezdődött minden. Majd azzal folytatta: "Akkor azt mondtuk, hogy harcolni fogunk, hiába a liberális világsajtó, brüsszeli bürokraták, Gyuri bácsi aktivistái, ha mi összefogunk, a falon is átmegyünk".

Harc után béke

Orbán beszélt arról is, hogy nem először látnak háborút, felemlegetve a jugoszláv háborút, amikor szintén előkerült az ország számára a kérdés, hogy hogy tud kimaradni a konfliktusból.

„Az egy másik háború volt, két nálunknál kisebb nép vívta egymással a küzdelmét. A mostani háború nem ilyen, ez két hatalmas ország, az egyik közülük atomhatalom, így sokkal nagyobb a kockázat. A kérdés most úgy hangzik, háború, vagy béke” – folytatta Orbán.

A miniszterelnök azzal folytatta: remélte, mindenki a béke oldalán lesz majd, hogy mindenki úgy hiszi, hogy ez két másik nép háborúja, amiből ki kell maradnunk. De úgy látja, nem ez történt, csupán a nemzeti oldal válaszolt így, a „baloldal” viszont nem. 

Nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hanem „a magyar baloldallal van (vitájuk), akik a hátunk mögött már meg is állapodtak az ukránokkal” – mondta Orbán, aki szerint, ha az ellenzék nyer, katonák indulnak már másnap Ukrajnába, a gázcsapokat pedig azonnal elzárják.

„Nem arról van szó, hogy mi ne fizetnénk többet a gázért, ha segítenénk az ukránoknak, hanem arról, hogy az olajat és a gázt is Oroszországból kapjuk – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: „Magyarország nem hidegebb lesz, hanem megáll az ország, feléljük a tartalékokat és nagyon sokan elveszítik az állásukat”.

"A világnak elment az esze"

„Azt javaslom, hogy ne most kísérletezzünk” – jelentette ki Orbán, és azt tanácsolta, hogy hallgassunk a kipróbált képviselőkre. Ismét azt kérte a fehérváriaktól, hogy támogassák a Fidesz helyi jelöltjeit. Azonban a gyermekvédelminek nevezett népszavazás legalább olyan fontos szerinte, mint a parlamenti választás.

Ugyanis hosszú időre elrendezhetik és eldönthetik ezt a fontos kérdést. „A világnak elment az esze. Olyan divatok ütik fel a fejüket, hogy az ember csak néz” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán nem gondolta volna, hogy bele kell írni az alkotmányba, hogy az apa férfi, az anya nő, de Nyugat-Európában elaludtak a barátaink.

Orbán Viktor előtt beszélt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Vargha Tamás, a választókerület országgyűlési képviselője. Az ő plakátjaira a városba vezető főúton a Telex fotója szerint az Ukrajna elleni orosz inváziót jelképező Z betűt fújták fel, mivel a képviselő egész arcát eltakarja a háborús szimbólum, valószínűleg nem elismerő jelleggel. A kampányrendezvényen fellépett Tóth Gabi és az Ismerős Arcok is.

(via hvg/Telex)