„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek sem hisznek el minden kampányszöveget

1/04/2022 10:17

| Szerző: Klubrádió

A Závecz felmérésének eredményéből világosan kitűnik, hogy még a kormánypárti szavazók sem hiszik el, hogy Márki-Zay az ellenzék győzelme esetén eltörölné a rezsicsökkentést.

A választók töredéke gondolja csak, hogy Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést vagy bevándorlókat telepítene be az országba, többen elhiszik viszont azt, hogy Gyurcsány Ferenc embere. Az inflációért a kormányt hibáztatjk, a többség mégis egyetért azzal, hogy Magyarország előre megy, nem hátra. A kampányban elhangzó mondatok igazságtartalmáról kérdezte az emberek véleményét a Závecz Research a 24.hu megbízásából.

  • Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést.
  • Márki-Zay Péter bevándorlókat telepítene be az országba.
  • Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenc beosztottja.
  • Orbán Viktor fél a vitától, ezért nem áll ki vitázni Márki-Zay Péterrel.
  • Az elszabadult infláció azt jelzi, hogy megbukott a kormány gazdaságpolitikája.
  • Magyarország előre megy, nem hátra.

A válaszokat 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozták a válaszadók, ahol az 1 azt jelenti, "egyáltalán nem ért vele egyet", az 5 pedig hogy „teljes mértékben egyetért”. Vagyis a 3-as átlag lenne a fele-fele, az az alatti érték azt mutatja, a többség nem ért egyet az állítással, a 3 feletti pedig azt, hogy inkább egyetért.

Az eredményekből világosan kitűnik, hogy még a kormánypárti szavazók sem hiszik el, hogy Márki-Zay az ellenzék győzelme esetén eltörölné a rezsicsökkentést, a válaszadók 2,6 pontot adtak rá átlagban. Ezt még a fideszes szavazók jó része sem tételezi Márki-Zay Péterről, náluk az átlagos pontszám 3,4 volt, az ellenzékieknél pedig mindössze 1,9. A demográfiai adatok között egy kiugró vehető észre: amíg a 40 évnél fiatalabbak és a 60 év felettiek 2,4-2,5 pontot adtak erre az állításra, a 40 és 59 közöttiek (akik a felmérés többi része alapján is fogékonyabbak a Fidesz üzeneteire) 2,9-et.