„Klubrádió
Esti gyors

MZP: Az elégetett szavazólapok miatt nem tudhatjuk, mi a határon túliak akarata

31/03/2022 18:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fideszhez közeli szervezetek gyakran kitöltve adják át a szavazóíveket a határontúli magyaroknak, sőt szét is válogatják azokat, hogy lehetőleg a Fideszé legyen a több szavazat. Az elégetett ívek alapján nem lehet érvényesnek tekinteni az onnan érkező szavazatokat – véli Márki-Zay Péter, az összellenzék miniszterelnök-jelöltje.

2022. március 31. Esti gyors - részlet 21.03.31. Márki-Zay Péter
06:10
00:00

Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje szerint most lebukott a Fidesz. Szerinte Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy neki csak a szavazatok kellenek Erdélyből. Aki nem rá szavaz, azt nem tekinti a nemzet részének, és egyszerűen szemétdombra dobja a szavazatát. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje arra reagált, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak.

Az összellenzék miniszterelnök-jelöltje a Klubrádiónak azt mondta, "sorozatos választási csalásokra derül fény". A Délvidéken, Szerbiában, és Erdélyben is kiderült, hogy a levélszavazatokat a Fideszhez köthető szervezetek szállítják ki, és nem ritkán kitöltve adják át a határon túli szavazóknak. Sőt, azokat is kiválogatják, amelyek nem a Fidesznek kedveznek. A politikus kifejtette, azért követelik, a határon túli szavazato érvénytelenítését, mert a levélszavazatok nyilvánvalóan nem tükrözik a határon túli magyarok akaratát.

 
kidobott, felgyújtott szavazólap, Erdély, Marosvásárhely
Facebook
 

A Medián letaglózó, a Fidesz nagy arányú győzelmét sejtető felmérésével kapcsolatban megjegyezte, "ha Orbán ilyen hírt tervezett volna megjelentetni, akkor sem csinálhatta volna jobban". Épp ezért különösen fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni.

Arról, hogy Szijjártó Péternek, már akkor tudnia kellett arról, hogy az orosz hekkerek feltörték tárcája védett hálózatát is, azt mondta, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja, így a magyaroknak első sorban a tagállamokkal kell együttműködniük. Hozzátette fontosnak tartja, hogy, az oroszokkal, a kínaiakkal és a törökökkel baráti, kultúrális kapcsolatot tartson fent Magyarország, de csakis kölcsönösen jövedelmező gazdasági előnyök, és nem a magyar és európai érdekek elárulása esetében.

Megismételte azt is, hogy "egyetlen NATO-tagállam sem küld katonákat Ukrajnába, Magyarország sem fog". Hozzátette, a Fidesz hazugságaival szemben Orbán Viktor megszavazta

  • a fegyverszállítást Ukrajnának az Európai Unióból,
  • magyar felségjelű gépek is részt vesznek a szállításban
  • és rendeletben engedélyezte azt is, hogy Magyarország területén keresztül szállítsanak fegyvereket. (Magyar Közlöny 2022. évi 43. szám, 1120-as rendelet)

Az ellenzéki pártszövetség ezzel szemben egyetlen mentőautóval segített a 128-adik dandárnak, ahol kárpátaljai magyarok is szolgálnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Márki-Zay Péterrel
2022.03.31., csütörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János