„Klubrádió
A lényeg

A Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett a kidobott levélszavazatok miatt

31/03/2022 18:44

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett a Marosvásárhely melletti illegális szemétlerakóban talált, félig elégetett levélszavazatok miatt – írja a hvg.hu. Csütörtöki hírek szerint a hulladéklerakóban kitöltött, az ellenzéki összefogásra és a Mi Hazánkra leadott szavazólapokat is találtak.

A Nemzeti Választási Iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Azt írták, további tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható.

A Nemzeti Választási Iroda arra hívta a levélben szavazásra jogosultak figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése szerint a szavazási levélcsomagot a személyes kézbesítés mellett egyéb - meghatalmazással nem rendelkező - személy általi kézbesítéssel is le lehet adni. Ezért a levélcsomag átadásakor a választónak kiemelten oda kell figyelnie arra, hogy az iratok biztonságban vissza is érkezzenek az NVI-hez.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szavazási levélcsomagot postán is fel lehet adni, ami szintén garantálja, hogy a feladott küldemény sértetlenül megérkezzen április 3-án este 7-ig.

A kidobott és részben megégetett szavazólapok nem voltak lepecsételve, de ettől még a törvény szerint érvényesek. Az NVI a közleményében nem tért ki arra, hogy ezek a szavazólapok érvénytelenek vagy hamisak lettek volna.

Reakciók

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az eset után azt mondta, ez választási csalás, meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot. Márki-Zay szerint a bizonyítékok egyértelműen arra mutatnak, hogy az ellenzék erősödik Erdélyben, a Fidesz pedig „annyira retteg a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riad vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból”.

A történtekre a Fidesz is reagált, szerintük a szavazatokat a baloldal maga gyújtotta fel, így akarja ugyanis elérni, hogy a külhoni magyarok szavazatait megsemmisítsék. A közleményt azzal zárták, hogy 2006-ban a baloldal a tévészékházat gyújtotta fel, most pedig a levélszavazatokat.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)