„1%
A lényeg

Orbán a Kossuth rádióban: ilyen csalást még nem láttam

1/04/2022 08:22

| Szerző: Klubrádió

Történelmi pillanat: Orbán utolsó péntek reggeli rádiós interjúja – a választások előtt, vagy...

A miniszterelnök a vasárnapi választás előtti utolsó "interjújában" szó volt Zelenszkijről, háborúról, békéről, ellenzékről, csalásról és választásról is:

– Zelenszkijről már megengedőbb hangon beszélt: "Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája" – mondta.

– Az orosz gázfüggőség is téma volt: "Magyarország nem döntötte el, hogy ne legyen tengere. Úgy alakult a történelem, hogy elvesztettük a tengerünket, így csövön jön a gáz. (...) Van egy olcsó energia gáz. Kapcsoljuk le és legyen drága amerikai, melyet nem is tudjuk, hogyan jut el Magyarországra" – mondta Orbán, ami szerinte egy életképtelen elképzelés – írja a 24.hu.

– A következő kormánynak húsbavágó problémákat kell megoldania: "Meg kell úsznunk az európai magas energiaárakból származó gazdasági válságot. Egy csapdában vagyunk. Szankciókat rendelünk el Oroszország ellen, miközben mennek fel világszerte az árak. Itt vagyunk a mezőgazdasági munkák kellős közepén. Kérdéses a világ gabona ellátása is, az ukrajnai háború élelmiszer válságot robbanthat ki, első sorban Afrikában, de Európába is elérhet. Alapvető élelmiszerekből léphet fel hiány." Ezt a gazdasági nehézséget a baloldal megszorításokkal kezelné: "A megszorítás egy baloldali válságkezelési eszköz". Ezzel szemben "2010 előtt tömeges munkanélküliség volt, ma több állás van, mint amennyi ember dolgozni tud. Ha van munka, van pénz. Így lehet válságot kezelni"  – jelentette ki Orbán.

– A kormányfő szerint azért is nagyon fontos a sikeres népszavazás (a baloldal álláspontjával szemben), mert nyugaton már nem tudják megszabni a szülők, hogy milyen tartalmak kerülnek a gyerekeik elé: "A nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal kockázat. Másodlagossá vált, hogy a bukott múlt visszatérjen-e. Vasárnap lesz 13 óránk, hogy eldöntsük Magyarország jövőjét. Ha jól döntünk megmentjük a következő négy évünket. Ha nem ebben a helyzetben kerülne sor rá fontos lenne a népszavazás, mellyel a gyerekeink jövőjéről kell dönteni. Nyugaton azt gondolták, hogy a gender őrület ez egy életmódbeli divat. Elmúlik. De nyugaton már nem tudják megszabni a szülők, hogy milyen tartalmak kerülnek a gyerekeik elé".

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Budapest, 2022. április 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. április 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

– Szerinte a vereséget vereségre halmozó baloldal csak külföldről remélhet segítséget, így nem csoda, hogy "annyi az EBESZ képviselő, hogy egy háborút meg lehetne nyerni velük".

– Elhangzott egy erősen elgondolkodtató mondat is: "Ez egy súlyos ügy. Már az 1990-es első parlamenti választáson is részt vettem. De ilyet még nem láttam. Ilyet harminc éves pályám alatt még nem láttam. Amikor emberek százezreinek küldenek kampányüzeneteket, anélkül, hogy beleegyeztek volna… Ez egy orbitális választási csalás, amit a jogászoknak ki kell vizsgálni".

– És végül a háború vagy béke dilemmájával zárta a műsort: "Mindig fontosak voltak a választások. De egy háborúba való besodródás, valamint a gazdaság esetleges összeomlása miatt minden eddiginél nagyobb tét".