„Klubrádió
A lényeg

Csak a plakátokra sokkal többet költött a Fidesz, mint amit megenged a törvény

30/03/2022 17:03

| Szerző: Klubrádió

Márciusban a kormányoldal összesen 3,09 milliárd forintot költött plakátra listaáron (a Fidesz 1,427 milliárd forintot költött, a kormány 1,036 milliárdot "lakosságot tájékoztató kampányra", a Civil Összefogás Fórum pedig 633 millióból hirdette a Gyurcsány Show-t), ezzel szemben az ellenzéki összefogás csak 390 millió forintért vett helyet.

A kormányoldal ebből 12 171 darab, az ellenzék 1564 plakátot jelentetett meg ebben az időszakban, tehát az összefogásnak nyolcszor kevesebb megjelenése van a politikai riválisnál, állapította meg a a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International közös kutatása.

A Fidesz-KDNP frakcióülése Balatonfüreden
 
A Fidesz-KDNP frakcióülése Balatonfüreden
 
Balatonfüred, 2022. február 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) beszédet mond a Fidesz-KDNP közös frakcióülésén Balatonfüreden 2022. február 16-án. Az asztalnál Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Az elemzésből kiderül, hogy csak a Fidesz önállóan már túllépte a törvényileg megengedett 1,177 milliárd forintot, ami ráadásul nemcsak a plakátokra, hanem minden kampányeszközre vonatkozik a kampány teljes időszakára február 12-től. A kormányoldal csak márciusban háromszorosan haladta meg törvényi korlátot.

A K-Monitor, a TI és a Political Capital szerint a gyorsjelentés egyszerre két korrupciós kockázatot is igazol.

"Egyrészt azt, hogy az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni.

Másrészt azt, hogy pártként a Fidesz a saját plakátkampányával bármiféle komolyabb kockázat nélkül megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie." A szervezetek szerint az Állami Számvevőszéknek kellene kérlelhetetlen szigorral megvizsgálni az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtani vétkeseket, írja a 444.

"A kormánypárt túlereje eszerint nyolcszoros" – erről beszélt a Klubrádiónak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

2022. március 30. A lényeg - 22.03.30. Ligeti Miklós
01:08
00:00

Hozzátette: a kormánypárt további kiskapukat használ, mivel hirdetései egy részét helyezi csak ki pártként, hogy a törvényi limiteket tartani tudja. A Fidesz mellett kampányoló üzenetekből azonban sok megjelenik még többek között a fidesz közeli civil összefogás fóruma és a magyar kormány megbízásából.

A helyzet azért is nagyon érdekes, mert Budai Gyula fideszes politikus az ellenzék kampányköltései kapcsán töb feljelentést is tett.