„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: A csalóknak kedvez a jelenlegi jogi környezet

31/03/2022 16:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Aki igazán csalni akar, megtalálja a módját, azért is, mert nem kell tartaniuk a büntetéstől – állítja Magyar György. A Civil Választási Bizottság elnöke szerint nem elég szavazatszámlálókat elhelyezni, mert a szavazófülkék 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet végezni, és az utaztatást ezért rögzíteni kellene.

 

2022. március 31. Reggeli gyors - részlet 22.03.31. Magyar György
10:36
00:00

"A ember, ha csalni akar, leleményes, ezért nem kéne olyan feltételeket biztosítani, olyan jogszabályokat alkalmazni, amelyek erre inspirálnak" – felelte Magyar György ügyvéd arra kérdésre, hogy mire lehet számítani a választásokon.

A Civil Választási Bizottság elnöke példaként emelte ki azt, hogy nincs semmilyen korlátja, hány ajánlást lehet leadni, amelyeket aztán a kamupártok adják-veszik. A választást ez is befolyásolja. A nyilvántratások áttekinthetetlenek, amelyekben a lakcím sem biztosítja az leadott szavazatok érvényességének ellenőrzését. Ha a lakhatás és a jelenlét nem kötelezően nyilvántartott, az is a csalás lehetőségét erősíti. Nagyon méltánytalannak tartja azt is, hogy megkülönbözteti a kormány a határon túli, és a külföldön élő, és tanuló, dolgozó magyar állampolgárok közt, Utóbbiaknak azért kell akár 600 kilométert is utazniuk, mert nem gondoskodtak a szükséges szavazópontokról. Míg a határon túli magyarok levélben is leszavazhatnak. Megítélése szerint ez a jogi környezet ösztönzi a csalást. A választási eljárást, és a választójogi törvényt Magyar csak úgy tuja értelmezni, hogy "csak a Fidesz nyerhet".

Választási csalásról lévén szó, Magyar fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Büntető Törvénykönyv (Btk) szerint kell a jelenséget megközelíteni. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki az ajánlóíveknél, akár a szavazásnál anyagi előnyt juttat, vagy fogad el. Lényegtelen, hogy egy zsák krumpli, tüzifa, városi autó, vagy akár villa. Az egyik probléma az, hogy a vizsgálat ilyen ügyekben hosszú időt vesz igénybe, és mire lezárul, "az elkövetők árkon-bokron túl vannak". A másik probléma a törvényesség úta elvékonyodott, amelyről ha csalni akar valaki, megtalálja a módját, hogy letérjen. "Jogkövetkezmények nélküli ország vagyunk" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, nem elég szavazatszámlálókat elhelyezni, mert a szavazófülkék 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet végezni, de szerinte azt is figyelni, fotózni kellene, akik embereket utaztatnak, mert ez egyértelmű gyanúra ad okot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Magyar Györggyel
2022.03.31., csütörtök 7:22
Riporter: Mérő Vera