„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Nem a háborútól való félelem, hanem a kormánypárti médiatúlsúly miatt lehet egyáltalán versenyben a Fidesz"

28/03/2022 16:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Valódi sajtószabadság, és médiaegyensúly esetén nemcsak feles, de kétharmados többségű ellenzéki győzelemre számítana Haraszti Miklós. Az EBESZ volt sajtószabadság-referense szerint a Fidesz annyi hibát vétett, amennyit már nem lehet megúszni. A kormányhű médiumok miatt erős fifty-fifty, a választások esélye.

2022. március 28. Megbeszéljük - részlet 22.03.28. Haraszti Miklós
18:35
00:00

Ahogy a Závecz hétfőn közzétett felméréséből kiderült, hibahatáron belüli értékre zsugorodott a kormányzópártok támogatottsága a hat ellenzéki párttal szemben a választások előtt egy héttel. A Fidesz–KDNP 41 százalékos támogatottságot élvez, míg az Egységben Magyarországért 39 százalékos.

Haraszti Miklós újságíró, az EBESZ volt sajtószabadság-referense a Klubrádiónak azt mondta, hogy még a szomszédos Ukrajnában dúló háború félelmei sem erősítették a Fideszt, szerinte a "fifty-fifty" állapot egyértelműen bizonyítja, hogy szoros lesz a választási küzdelemre számíthatunk. "Nagyon könnyen lehet meglepetés" – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a küzdelem nem kiegyensúlyozott, ezért nagyon fontos, hogyan használja fel az ellenzék a hátralévő időt.

Megjegyezte, a legelvakultabb fideszes szavazókon kívül senki nem gondolhatja, hogy a Fidesz nem vallott kudarcot számos területen. A kormány

  • elszigetelte Magyarországot Európában,
  • elégtelen járványkezelést folytatott, amelynek folyományaként több mint 45 ezren haltak meg eddig a koronavírus miatt,
  • elégtelen pénzpolitikát folytatott, melynek eredménye, hogy olyan infláció dúl, amit nem lehet megmagyarázni az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal,
  • teljes ágazatokat jutattott magántulajdonba, hatalmas korrupció.

Ezek Haraszti szerint bármelyike a nyugati fejlett európai országban önmagában is elegendő lenne nemhogy feles, de kétharmados többségű ellenzéki győzelemhez is. Hozzátette, ennek feltétele az lenne, ha a média kiegyensúlyozott lenne. Erről azonban szó sincsen, a hazai médiumok mintegy 80 százaléka, azt teszik, amit a Fidesz elvár tőlük. Elzárkóznak a párbeszédtől, nem engednek ellenzéki politikusokat, vagy a kormánnyal szemben kritikus hangokat megszólaltani és közben a Rákosi-korszakban megszokottakhoz mérhető hazugságokat terjeszt. "Ilyen gigantikus hibák mellett csakis a médiaszabadság megszűntetése miatt beszélhetünk még arról, hogy a Fidesznek egyáltalán van bármi esélye a választáson" – foglalta össze. 

Az ellenzék választási győzelmének esélyeit ennek ellenére elképzelhetőnek tartja. "Ennyi hibát egyszerűen nem lehet megúszni", mint amennyit a Fidesz követett el.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Haraszti Miklóssal
2022.03.28., hétfő 16:15
Riporter: Szénási Sándor