„Klubrádió
Reggeli gyors

Valami felborult a piacon – Nem lehet tudni, meddig nyúlik a stagfláció

23/03/2022 09:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Magyarország esetében a legrosszabb forgatókönyv szerint 3 százalékos gazdasági növekedésben és 8-10 százalékos inflációban valósulhat meg a stagfláció 2022-ben – véli Beke Károly. A Portfolio makroelemzője szerint lehet a stagfláció időleges probléma, csak azt nem tudni, meddig húzódhat.

2022. március 23. Reggeli gyors - részlet 22.03.23. Beke Károly
06:53
00:00

A közgazdaságtan értői egészen a hetvenes évekig úgy gondolták, nem létezhet olyan helyzet, legfeljebb elméletben, amikor egyszerre stagnál a gazdaság és jelenik meg az infláció. A hvg.hu a stagflációval foglalkozó cikkében megemlíti, abban elég nagy az egyetértés a különböző elméletek hívei között, hogy egy-egy politikai döntéssel sokat lehet tenni azért, hogy stagfláció legyen. 

Beke Károly, a Portfolio makroelemzője a Klubrádiónak azt mondta, hogy nincs a stagflációnak egzakt, számszerűen mérhető jellemző adatsora. Jelen esetben viszonylag könnyű meghatározni, mi idézhette elő az extrém helyzetet. Egy sor olyan probléma szinte egyszerre jelentkezett, amelyek külön-külön is megnövelték volna az inflációt, főképp a gazdaságot megbénító pandémia, majd az azt követő gazdaságösztönző intézkedések, valamint az idén februárban kitört háború Európa keleti felében.  

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait nagyon erős visszapattanással próbálta a világ kompenzálni, aminek nem kívánt mellékhatása az infláció. A gazdaság gyors újraindulása és annak említett negatív következményei pedig még 2022 elején is érzékelhetők voltak. Az orosz-ukrán háború kitörése, majd az arra válaszul Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók azonban erőteljesen fékezhetik a világgazdaság növekedését is, például, mert energiaválság alakulhat ki az orosz földgáz- és kőolajszállítások körüli bizonytalanságok miatt. Eközben nem lehet tudni, meddig húzódik az Ukrajna elleni orosz invázió. Éppen ezért azt sem lehet tudni, az egyes régiókban milyen szinteken és mikor tetőzik az infláció. "A stagfláció azt jelenti, hogy valami felborult a piacon."

A helyzet időhöz kötött, tehát gazdasági intézkedésekkel nem lehet megszüntetni, legfeljebb élénkítő csomagokat vethetnek be a kormányok be, vagy tompító monetáris politikával kísérelhetik meg leszorítani az inflációt. A kérdés az, mennyire húzódik el a stagfláció. Mindkét intézkedésnek vannak hátulütői, előbbi az infláció mértékét növeli, utóbbi a munkanélküliséget.

Magyarország esetében a jegybanki prognózisok alapján úgy látja Beke, hogy a legrosszabb forgatókönyv 3 százalékos gazdasági növekedésben, és 8-10 százalékos inflációban valósulhat meg a stagfláció.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Beke Károllyal
2022.03.23., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre