„Klubrádió
A lényeg

Varga Mihály szerint át kell írni a gazdasági terveket, de ezzel már megvárnák a választást

22/03/2022 12:28

| Szerző: Klubrádió

A pénzügyminiszter szerint nem az infláció, hanem a gazdasági teljesítmény miatt nőtt óriásit az áfabevétel. Varga Mihály gazdaságilag nehéz időszakra számít.

Az orosz-ukrán háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy szegedi lakossági fórumon az RTL Híradó beszámolója szerint. Varga szerint ez attól is függ, hogy a háború meddig tart, és a szankciók milyen szintre terjednek ki.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Varga Mihály
 MTI/Kovács Tamás
 

A háború előtt 2022-re is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket, ezzel viszont már megvárnák a választást, mondta a pénzügyminiszter. Szerinte a választás után a legfontosabb lépés a magyar államháztartás a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítása lesz.

A pénzügyminisztert az üzemanyagok jövedéki adójával kapcsolatban azt mondta, hogy szembemennek az uniós elvárásokkal és irányelvekkel, ami miatt bármikor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben, ugyanakkor azt látják, hogy minden ország törekszik arra, hogy legalább átmeneti időszakban segítsen az üzemanyagot használóknak. A magyar kormány a miniszter szerint egyszerre próbál segíteni a vállalkozásoknak, háztartásoknak és a gépjárműhasználóknak, valamint fékezni az inflációt – írja a portál.