„Klubrádió
Reggeli gyors

Bodnár: A kormány hülyeségeket beszél, nem maradhatunk ki a háborúból

22/03/2022 12:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha arra van szükség a háború befejezéséhez, hogy az orosz energiaimportra is szankciókat kell kivetni, akkor Magyarországnak is ehhez kell csatlakoznia – állítja Bodnár Zoltán, egykori jegybank alelnök. Szerinte az orosz-ukrán háború egyik tanulsága, hogy nem szabad csak az orosz energiaellátásra hagyatkozni, mert eljött az idő amikor le kell válni róla. Gátlástalan képmutatásnak tartja, hogy a kormány a Moszkvától való energiafüggése miatt csak szóban hajlandó kiállni Ukrajna mellett.

2022. március 22. Reggeli gyors - részlet 22.03.22. Bodnár Zoltán
11:38
00:00

Kedden várhatóan újabb kamatemelésről dönt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa.

Az inflációs mutatók továbbra is nagyon kedvezőtlenek, ez indokolja a kamatok emelését – mondta Bodnár Zoltán a Klubrádiónak. A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese szerint azonban ez a jegybank kamatdöntéseivel nem állítható meg megfelelő kormányzati költségvetési politika nélkül.

Megjegyezte, bár az MNB megkésve és szerinte zavart keltő módon kezdett reagálni az egyre súlyosabb inflációra, a kormányzat megfelelő pénzügyi politika kialakítása híján ugyanezt elmulasztotta megtenni. A választások előtt bevetett 1400 milliárd forint összértékű eszközök, a 13. havi nyugdíj, az szja-mentesség, a fegyverpénz, mind a fogyasztásban és a keresletben jelenik meg, ami az inflációs nyomást erősíti, amely eddig még nem jelentkezett az inflációs adatokban. Ezért elképzelhetőnek tartja a 10 százalékos inflációs szintet is.

 
Bodnár Zoltán
Fotó: Youtube
 

Hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború hatásai sem jelentkeztek még. Gátlástalan képmutatásnak tartja, hogy a kormány a Moszkvától való energiafüggése miatt csak szóban hajlandó kiállni Ukrajna mellett. "Háború van, agresszió van, ebből Magyarország nem tudja kivonni magát. Nemcsak azért, mert NATO-tagország vagyunk, hanem azért sem, mert egy szomszédos országot rohant le a putyini Oroszország." Hangsúlyozta, a háború két módon zárulhat le. A kevésbé kívánatos lehetőség, hogy NATO háborúba lép Oroszországgal. A másik megoldás, hogy gazdasági szankciókkal próbálják meg Putyint meghátrálásra kényszeríteni. Ezt az árat a magyar kormánynak is meg kell fizetnie, ha valóban békét akar. "A kormánytagok hülyeségeket beszélnek, nem lehet ebből kimaradni, Magyarország már benne van a háborúban" – tette hozzá.

Ha arra van szükség a háború befejezéséhez, hogy az orosz energiaimportra is szankciókat kell kivetni, akkor Magyarországnak is ehhez kell csatlakoznia. A szakember szerint a háború egyik fontos tanulsága, hogy le kell szakadni az orosz energiaellátásról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zoltánnal
2022.03.22., kedd 7:41
Riporter: Dési János