„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Az olajra és a gázra nem szabad kiterjeszteni a szankciókat

8/03/2022 18:39

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormányfő szerint az orosz olaj és gáz nélkül nem működik a magyar gazdaság. Orbán Viktor Londonban azt mondta: "nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg". Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyaltak kedden a Visegrádi Négyek (V4) kormányfői. 

Orbán Viktor Londonból jelentkezett be a Facebookra és beszélt a tárgyalásról. Azt mondta, a háború témája minden mást elsöpört. Az világos, hogy mindnyájan abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb lezáruljon – mondta.

Azt is közölte: világossá tette a tárgyaláson, hogy a magyar kormány elítéli Oroszország fegyveres támadását, elítéli a háborút is,  „de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”. A további szankciókról azt mondta, hogy aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára, ha ezek az energia-, gáz- és olajszektort érintenék.

Ugyanis – tette hozzá – a magyar lakosság 90 százaléka gázzal fűt, az Oroszországból érkező gáz és olaj nélkül pedig szerinte „egyszerűen nem működik a magyar gazdaság”.

Az Európai Unió új szankciós csomagjában nem szerepel az orosz energiahordozók importtilalma, vagyis nem tervezik a gáz és az olajbehozatal tiltását. Viszont közben az Egyesült Államok embargót vetett ki az orosz olajra, gázra és szénre – az olajra a britek is. 

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)