„Klubrádió
Esti gyors

Volt moszkvai nagykövet Szijjártó szavairól: Fenyegeti az EU-t, ez hazaárulás

21/03/2022 22:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet azt mondta: tragédia, hogy ilyen külügyminisztere és ilyen kormánya van az országnak. Ugyanis Szijjártó Péter szerinte "még ebben a pozícióban is elkezdte fenyegetni az Európai Uniót” amikor azt mondta, hogy megbomlik az európai egység, ha szankcionálni akarják az orosz energiaszállítást. "Ilyet kijelenteni, amikor háború van Európában, ez hazaárulás" – fogalmazott.

2022. március 21. Esti gyors - részlet 22.03.21. Székely Árpád
08:25
00:00

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet szerint nincs más lehetőség az ukrajnai háborúban, mint hogy az oroszok a diplomáciai tárgyalásokon reálisabb követeléseket fogalmaznak meg azoknál, amelyeket a belső használatra szóló propagandában sugároznak. Hozzátette, Szergej Lavrov külügyminiszter „szénné égette” magát, amikor a propagandaszöveget mondta fel az ENSZ közgyűlése előtt, és tömegesen vonultak ki a felszólalásáról. Vlagyimir Putyin számára azt tartja az egyetlen racionális megoldásnak, ha valamilyen diplomáciai megoldást ér el.

Azt a volt lengyel miniszterelnök-helyettestől származó származó elméletet, amely szerint a magyarok (Kárpátalja  esetleges visszaszerzéséért), a lengyelek és az oroszok megállapodtak volna Ukrajna felosztásáról, inkább a konteók világába sorolja. Szerinte nincs ilyen lengyel nacionalizmus, a lengyelek nem állapodnának meg az oroszokkal, nem érdemes ezzel foglalkozni.

Sokkal szomorúbb attól, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott, hiszen „még ebben a pozícióban is elkezdi fenyegetni az Európai Uniót” azzal, hogy megbomlik az egység, ha az orosz gáz és olaj embargója szóba kerül a közös európai politikában. Ez tragédia az ország számára – jelentette ki a diplomata. Hozzátette: nyilván nincs jelentősége Szijjártónak, ki venné komolyan, hiszen néhány hónapja még Vlagyimir Putyintól kapott kitüntetést; az orosz elnök írta alá, hogy megkaphassa (egyébként Szergej Lavrovtól vette át, akit barátjának nevezett). Ez súlytalanná teszi, csak tragédia, hogy még mindig ilyen külügyminisztere és ilyen kormánya van az országnak. „Ilyet kijelenteni, hogy akkor bizony veszélybe kerül az európai egység [ha szankcionálni akarják az orosz energiaszállítást], amikor háború van Európában, ez hazaárulás” – fogalmazott Székely Árpád. Ugyanis egy szövetségi rendszer tagjai vagyunk, amely fellép az orosz agresszióval szemben – tette hozzá.

Mit is mondott pontosan Szijjártó?

A külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek tanácskozásának szünetében, hétfőn nyilatkozott. Az EUrologus beszámolója szerint így fogalmazott a földgáz és kőolaj szállításáról: Magyarország nem támogat semmilyen büntetőintézkedést az orosz energiabeszerzésekkel kapcsolatban. Mivel a szankciók egyhangú döntést igényelnek, ez magyar vétót jelent. A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „vörös vonalként kezeljük ezeket a szankciókat”. Ezért arra kérte a többi külügyminisztert, hogy az egység fenntartása érdekében a jövőben se tegyenek olyan javaslatokat, amelyek az orosz import korlátozását vagy leállítását jelentik, mert „ebben nem lesz európai egység”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. március 21., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János