„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: "Új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében"

21/03/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés után fogalmazott így, arra utalva, hogy egyre erőteljesebbek az Ukrajna fölötti repülésmentes övezet létrehozásáról és a szárazföldi békefenntartásról szóló javaslatok. A külgazdasági és külügyminiszter megint elmondta: "vörös vonalként kezelik" az Oroszországból Európába történő energiaszállítással szembeni szankciókat, mert az energiaellátás nem filozófiai kérdés.

Szijjártó Péter Brüsszelből jelentkezett be a Facebookon, a külügyminiszteri tanácsülés után készített videójában úgy fogalmazott: nem döntöttek újabb szankciós intézkedésekről, „azonban látszik, hogy egy új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért az elkövetkezendő időszakban még keményebben és még egyértelműbben kell fellépünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és biztonság magyarországi garantálása érdekében”.

Kifejtette: abból látszik, hogy „új dimenzióba léptünk”, hogy „egyre erőteljesebbek azok a javaslatok, amelyek egy repülésmentes övezet létrehozásáról szólnak Ukrajna fölött, és megint más tagországok egyre erősebben javasolják azt, hogy legyen szárazföldi misszió, ezt békefenntartásnak nevezik, ami szintén az elkövetkezendő időszakban jelenjen meg Ukrajnában”.

Hozzátette, szerinte ez új háborús kockázat, mert a repüléstilalmi övezet „légi háborút jelent”, és ezt „Magyarországnak el kell kerülni”.

Kőolaj és földgáz

Szijjártó arról is beszélt: a hétfői tanácsülésen „ismét hangsúlyosan merült fel, hogy az Oroszországból Európába történő energiaszállításokat az elkövetkezendő időszakban szankcionálni kellene”. Leszögezte: „vannak olyan tagországok, ehhez tartozunk mi is, akik egyértelműen vörös vonalként kezeljük az energiaszállításokkal szembeni szankciókat”.

Szerinte ugyanis „az energiaellátás nem filozófiai kérdés, nem egy ideológiai kérdés, hanem kőkemény fizikai és matematikai kérdés”. Úgy folytatta: „ha racionálisan nézzük ezt a kérdést, az elkövetkezendő egy-két évben sem reális, hogy az Oroszországból származó energiahordozókat vissza lehetne szorítani”

Beszélt arról is hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, de „nem blokkoljuk, hogy az uniós tagállamok még több fegyvert szállítsanak”.