„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Szinte elviselhetetlen terhet jelentene az országnak az orosz gáz és olaj szankcionálása

21/03/2022 21:06

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint nehéz lesz a jövő heti NATO- és európai uniós csúcs Brüsszelben, mert „veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán”. Ezzel az esetleges légtérzárról szóló elképzelésre utalt. A miniszterelnök hangsúlyozta: a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, mert az Magyarország esetében is „aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelent”.

A miniszterelnök hétfőn kitett egy videót, miután beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Ebben azt mondta, hogy nehéz lesz a jövő heti NATO- és európai uniós csúcs Brüsszelben, mert „veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán”. Szerinte vannak olyan tagállamok, amelyek felvetették, hogy légtérzárat hozzanak létre Ukrajna felett. De hogy melyek ezek, azt nem mondta el.

Orbán beszélt arról is, hogy egy másik javaslat szerint a szankciókat az orosz gáz- és olajellátásra is kiterjesztenék. A magyar kormány szerint a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, mert az Magyarország és néhány más európai uniós ország esetében „aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelent”.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára március elején egyértelműen visszautasította az ukrán elnök légtérzárra vonatkozó kérését, mert nem akarja, hogy Ukrajnán túlra is kiterjedjen a háború.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)