„Támogassa
A lényeg

Beszólt az ukrán külügyminiszter Szijjártónak: Kossuth Lajos ma határozottan Ukrajna mellett állna

16/03/2022 06:40

| Szerző: Klubrádió

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter 1848-ra és 1956-ra emlékeztetve szólt be Szijjártónak a magyar kormány ukrán- és oroszpolitikája miatt.

"Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kételkedni kezdünk abban, hogy emlékszik az 1848-49-es forradalomra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyar szabadságharcot, vagy 1956-ra, amikor szovjet tankok taposták el a szabadságot Budapest utcáin, a magyarok pedig hiába kérték a Nyugat segítségét” - kommentálta Kuleba a magyar külügyminiszter megszólalásait.

Az ukrán külügyminisztert a kijevi Pravda idézi, ennek összefoglalóját Ukrajna budapesti nagykövetsége is kiposztolta a Facebook-oldalára:

"A magyar állampolgárok biztonságára való törődés nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy határozottan álljanak Ukrajna mellé, és adjanak meg minden támogatást, amire szükségünk van.

A Javoriv elleni csapások megerősítik azt, hogy Oroszország kész kiterjeszteni agresszióját Ukrajna határain túlra is. Tévedés abban reménykedni, hogy a behízelgő politika megállítja Putyint.

Az orosz propagandisták egyébként már megkezdték ennek előkészületeit, és a mindenki számára ismert Szolovjov tegnap azt mondta, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, és hogy ez 'csak egy köztes szakasz Oroszország stratégiai védelmének biztosításában'.

Valójában ma az ukránok nemcsak a saját államukat, hanem a NATO egész keleti szárnyát, így Magyarországot is védik. Segítve minket, különösen fegyverekkel, partnereink elsősorban saját magukon segítenek.

Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna."