„Klubrádió
Esti gyors

"Putyin beáldozhatja Lavrovot, hogy megússza az arcvesztést"

3/03/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Közel sem Putyin terveinek megfelelő ütemben halad az Ukrajna elleni invázió – véli Székely Árpád. A volt moszkvai nagykövet szerint akkor úszhatja meg az orosz elnök az arcvesztést, ha a Nyugattal és Ukrajnával egyaránt hajlandó tárgyalni. Megjegyezte, ez alapján elképzelhető, hogy Szergej Lavrovot – aki lejáratta magát az ENSZ-ben – beáldozza.

2022. március 03. Esti gyors - részlet 20.11.30. Székely Árpád
09:15
00:00

Ukrajna orosz inváziója több mint egy hete húzódik. A helyzet óráról órára változik, de nem tudni pontosan mi lesz a vége.

Székely Árpád, volt moszkvai nagykövet a Klubrádiónak elmondta, hogy szerinte a moszkvai vezetés – élén Vlagyimir Putyin elnökkel – elhitte saját propagandáját, mely szerint ukrán nép nem létezik, így Ukrajna sem létezhet, és feltételezték, hogy a komikusból lett ukrán elnök, Volomidir Zelenszkij az első puskalövést követően elmenekül Kijevből. Ehhez az álhírterjesztést is bevetették azt terjesztve, múlt héten, hogy a kormánfő már az első napokban elmenekült. Nem így történt. Székely szerint az oroszok rosszul mérték fel az ukránokat, akik egységesen a legszegényebbektől egészen az oligarchákig zárták soraikat és felálltak az ukrán kormány mögött.

Hivatkozva az amerikai katonai jelentésekre a diplomata azt is megemlítette, hogy az első napokban nem tudták az oroszok megteremteni a légi fölényt, amely ugyancsak kitűzött cél volt. E fedezet nélkül nem merhették elindítani a menetoszlopokat. Ukrajna pedig folyamatosan kapja az segítséget többek közt már posztszovjet államoktól is, ami várhatóan a továbbiakban is lassítani fogja a megszálló erőket.

Székely abban nem teljesen biztos, hogy Putyin feltétlenül ragaszkodik Ukrajnával kapcsolatos terveihez. Erre utaló jeleket vél felfedezni abban, hogy Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy hamarosan megtartják a béketárgyalások harmadik fordulóját. Ukrajna célja világos: elérni egy tűzszüneti megállapodást. Enélkül nem tudnak érdemben tovább tárgyalni. "Putyinnak már senki nem tud hinni" – összegezte. Ez, bármilyen kevésnek tűnik is, Putyin számára mindenképp egyfajta vereséget jelentene.

Azonban az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov azt mondta, Moszkva hajlandó újrakezdeni a párbeszédet a Nyugattal az Oroszországot érintő biztonságpolitikai garanciákról és a stratégiai stabilitás kérdéséről. Ebben többszörös üznetet lát Székely. Külügyminiszter-helyettes ilyen kijelentést nem tehet, "horribile dictu hazaárulással érne föl". Hacsak nem a legfelső szintről kapott erre felhatalmazást.

 
Szergej Lavrov
 

Székely hozzátette, azután, hogy Rjabkov közvetlen felettese, Lavrov külügyminiszter lejáratta magát az invázió kapcsán összehívott rendkívüli ENSZ-közgyűlésen, egy ilyen súlyú kijelentés, pláne a helyettes szájából könnyen jelentheti azt is, hogy Putyin beáldozza Lavrovot.

Ha pedig párhuzamosan kezdődnek tárgyalások Oroszország és Ukrajna között a tűzszünetről, valamint Oroszország és a Nyugat közt biztonságpolitikai kérdésekben, akkor esélyét látja a diplomata annak, hogy az orosz elnök kisebb arcvesztés mellett, vagy akár anélkül szabaduljon ki az adott helyzetből.

Nagyon halvány reménynek tartja ezt Székely, de ebben lát megoldást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Székely Árpáddal
2022.03.03., csütörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János