„Klubrádió
A lényeg

Putyin: Minden a tervek szerint halad

3/03/2022 20:08

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin elnök szerint az oroszok ukrajnai "különleges hadműveletében" (azaz a háborúban) minden a tervek szerint halad. A lakóépületeket ért támadásokra reagálva az ukránokat azzal vádolta, hogy élő pajzsként használják a lakosságot. Azt állította, hogy humanitárius folyosókat hoztak létre a civilek számára – az ukránok viszont épp ennek ellenkezőjéről, városok körbezárásáról számoltak be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este újabb beszédet mondott Moszkvában. Arról beszélt, hogy szerinte a „különleges művelet” során az összes kitűzött feladatot sikeresen teljesítették. Beszédében "igazi hősnek" minősítette az invázióban részt vevő orosz katonákat.

Az oroszok Mariupoltól Harkivon át Csernihivig lakónegyedeket lőttek, erre válaszul azt mondta, hogy az ukránok élő pajzsként használják a civileket. 

Az orosz elnök újra elismételte, hogy szerinte az oroszok és az ukránok egy nép. Megint kijelentette azt is, hogy szerinte neonácikkal harcolnak Ukrajnában.

Putyin azt állította, hogy az orosz csapatok humanitárius folyosót biztosítanak a civileknek a menekülésre, de az ukránok ennek ellenkezőjéről számoltak be Mariupolban.

Putyin arról is beszélt, hogy az Ukrajnában meghalt orosz katonák családtagjainak több mint 7 millió rubelt (nagyjából 22,5 millió forintot) fognak fizetni, a megsebesült katonák pedig 3 millió rubelt kapnak. Az ukrajnai műveletekben résztvevő katonák 5 millió rubeles pótlékot kapnak.

(forrás: Guardian, 444)