„Hírek
A lényeg

Erre már nem mondhatják az oroszok, hogy kímélik a civileket

3/03/2022 15:24

| Szerző: Klubrádió

Mariupoli lakosok szerint szakadatlan a tüzérségi támadás a város lakónegyedei ellen. Iskolákat és lakóházakat ért légitámadás Csernihivben, ahol legalább kilencen életüket vesztették – közölte a város kormányzója. Harkivban pedig egy nap alatt 34 civil halt meg ukrán jelentések szerint.

A BBC-nek nyilatkozó mariupoliak szerint szakadatlan a tüzérségi támadás a város lakónegyedei ellen, és már nincs áram és víz a városban.

"Már két napja nincs világítás, fűtés, víz, és már ételünk is alig maradt" - mondta a 27 éves IT-fejlesztő, Maxim, aki a nagyszülei lakásában húzta meg magát. "Se élelem, se gyógyszer nem érkezik Mariupolba. A helyi önkormányzat megpróbált vizet és kenyeret osztani, de már az is elfogyott".

Mariupol kulcsfontosságú város, ezen át tudna szárazföldi összeköttetést teremteni Oroszország a 2014-ben annektált Krím félszigettel. A polgármester indulatos Telegram-üzenetében, amelyet a Telex idézett, úgy fogalmazott: „Ezek a szemétládák nem tudtak megtörni minket, ezért most megpróbálják megakadályozni, hogy megjavítsuk az áram-, víz- és hőellátást”. Azt mondta, a városban humanitárius katasztrófa van kialakulóban, Oroszországot pedig azzal vádolja, hogy Leningrádot csinálnak Mariupolból, utalva annak 872 napig tartó szörnyű ostromára a második világháborúban – foglalta össze a Telex

Iskolákat és lakóházakat ért légitámadás Csernihivben a Kyiv Independent beszámolója szerint. Legalább kilencen életüket vesztették – közölte a város kormányzója. A lap beszámolója szerint a környéken semmilyen katonai létesítmény nem volt, csak iskolák, óvodák és egy kórház. 

A szintén ostromlott Harkivban az orosz ágyúzás és a civilek elleni támadások 34 ember életébe kerültek az elmúlt 24 órában – erről a Guardian számolt be.

(forrás: 444.hu, kiemelt kép: Kyiv Independent/Északi Területvédelmi Egységek/Twitter)