„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Paks II. mindenképp megépül

3/03/2022 16:23

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök ragaszkodik a paksi bővítéshez, és reálisnak tartja, hogy folytatódjon a projekt Ukrajna orosz inváziója.

Csütörtöki beregsurányi látoigatása során Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy Paks II. mindenképp megépül. A 24.hu cikke szerint a miniszterelnök annak ellenére is látja reálisnak tartja a projekt folytatását, hogy naponta hoz a Nyugat újabb és újabb, köztük pénzügyi, gazdasági és energetikai szankciókat Oroszország ellen.

A BBC újságírójának kérdésére Orbán az válaszolta, nem üzenne semmit Zelenszkijnek és Putyinnak, a két vezető „nagyfiú, és tudja, mit kell tenni”, nem igénylik a tanácsát. Ő csak azt kívánja, hogy legyen béke. Üzennivalója is csak a menekülőknek van, éspedig az, hogy Magyarország jó barátja Ukrajnának, az ukránok számíthatnak ránk.

Ukrajnai háború - Orbán Viktor Beregsurányban
 
Beregsurány, 2022. március 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI
 

Egy ír újságíró megjegyezte, hogy most máshogy viszonyul az országba érkező menekültekhez, mint 2015-ben, mire a miniszterelnök azt mondta, mi nem a „kényelmes nyugaton”, hanem itt, a „nehézségek közepén” élünk évszázadok óta.

Azt is állította: "különbséget tudunk tenni a migráns és a menekült között". Migránsok: stop. A menekültek megkapják az összes segítségét.

Orbán Viktor arra nem válaszolt, miként alakulhat kapcsolata Putyinnal, szerinte most csak arra kell koncentrálni, hogy béke legyen.