„Klubrádió
A lényeg

Zelenszkij: Ukrajna a védelmi vonal Oroszország és a civilizáció között

3/03/2022 18:37

| Szerző: Klubrádió

"Ha Ukrajna elbukik, akkor Lettország, Litvánia, Észtország, Moldova, Grúzia, Lengyelország lesz a következő, egészen a berlini falig" – mondta Volodimir Zelenszkij csütörtök délutáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az ukrán elnök tárgyalna Putyinnal, csak ne 30 méterről – jegyezte meg a híressé vált hosszú asztalra utalva.

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy minden nap több mint húsz világvezetővel tárgyal. Beszélt Izraellel, Lengyelországgal, de a legfontosabb az lenne, hogy Vlagyimir Putyinnal személyesen le tudjon ülni tárgyalni, „de nem 30 méterre tőle” – szúrt oda a hajó méretű asztalra utalva, amelynél Orbán Viktor is helyet foglalt Moszkvában.

Elmondta, nem tudja, mi történik Vlagyimir Putyinnal, de ő készen áll, hogy megbeszéljen vele minden ügyet. Szerinte csak a két elnök közötti tárgyalás vezethet a háború leállításához.

Elmondta, hogy ismeri az oroszokat és az orosz mentalitást, tudja, hogy mi a hasonlóság és a különbség a két nép között. Zelenszkij megismételte, hogy békét akar, és azt akarja, hogy Oroszország úgy tárgyaljon velük, mint egyenrangú országgal.

Zelenszkij legfontosabb követelése a világ országai felé ismét az volt, hogy tiltsák ki a repülőket Ukrajna légteréből, ezzel megakadályozva az orosz bombázásokat. De ha ezt nem tudják teljesíteni, akkor legalább repülőgépeket adjanak nekik – tette hozzá.

Zelenszkij a többi között a 300 spártaihoz hasonlította az ukrán hadsereget. Az elnök arról is beszélt, hogy az orosz hadsereg háromszor nagyobb, nagyobb az ereje is, de még így is komoly veszteségeket szenvednek az orosz erők.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Efrem Lukackij)