„Klubrádió
Esti gyors

Egyedül van – Szénási Sándor jegyzete

29/03/2022 18:47

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A fölényes mosoly ugyan már rég leolvadt az arcáról, napról napra kényszerül a tegnapi szövege gyökeres ellentétét darálni, lihegve fut az események után, szuverenitásról és az ország védelméről papol, miközben már sehol sem szuverén, hacsak a párialét nem számít önálló pozíciónak. És most Kelet-Európa is otthagyta, az a V4-es szövetség, amiben ő annyira szerette a legerősebb ember szerepét eljátszani. Marad neki Putyin, aki persze marad magának is a háború után is, egy darabig legalábbis, egy bomló, szegényedő, kaotikus, páriaállam élén.

2022. március 29. Esti gyors - részlet 22.03.29. Szénási Sándor jegyzete
02:31
00:00

Minekutána kiderült, hogy a lengyel és a cseh védelmi miniszternek minden jobb, mint a több mint gyanús magyarokkal V4-es tanácskozást tartani, Budapest lemondta az eseményt, majd leült és ivott egy magányosat a veje demizsonjából. A nyugati kapcsolatait már kinyírta, Amerika videokonferenciára sem hívja, ahol egyébként cégéres országok is megjelenhettek, de Magyarország még a latorállamokhoz képest is más. Magyarországnak nem kell feltétlenül Kamerunnak vagy Mianmarnak lennie, míg a mondott térségek sorsában a latorság sajnos benne van a kalapban.

Nálunk Orbán van a kalapban. És marad is, amíg teheti, mert Putyint nem tagadhatja meg anélkül, hogy az őt zsaroló és tartó Putyin bosszúja ne végezne vele, ergo inkább a vesztes orosz oldalra löki, vagy inkább rugdossa  a hazáját, mert tisztességes távozás számára már nincs. A fölényes mosoly ugyan már rég leolvadt az arcáról, napról napra kényszerül a tegnapi szövege gyökeres ellentétét darálni, lihegve fut az események után, szuverenitásról és az ország védelméről papol, miközben már sehol sem szuverén, hacsak a párialét nem számít önálló pozíciónak.

És most Kelet-Európa is otthagyta, az a V4-es szövetség, amiben ő annyira szerette a legerősebb ember szerepét eljátszani.

Marad neki Putyin, aki persze marad magának is a háború után is, egy darabig legalábbis, egy bomló, szegényedő, kaotikus, páriaállam élén.

Lehettek volna barátai, szövetségesei Nyugaton, de ő, Stockholm-szindrómában szenvedve, és persze a saját erőszakos hajlamait is követve, elhitette magával, hogy Putyin az út és a cél. Tőle tanult szinte mindent. Azt remélte, védelmet és hűséget kaphat tőle, mert nem értette meg, hogy az orosz hatalmi elitnek nincsenek barátai, csak ellenfelei, és alattvalói. Orbán az utóbbiak közül való.

De ezt egy ideje már látja. Tudja, hogy az örök és megbonthatatlan barátság valódi tulajdonosa titkosszolgálata révén már a magyar külügy titkos iratait olvassa, és ki tudja, az ő iratai közül mit még.

Tudja, hogy kilépni ebből a szorításból olyan, mint kilépni a KGB-ből. Nye igyot druzsok.

Nem tudom, mi lesz, de azt tudnunk kell, nekünk elég lenne őt elengedni.

Nekünk nem kell Mohács. Az egy temető.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. március 29-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.