„Klubrádió
Kovátsműhely

Valódi riport egy képzelt fesztiválról

10/07/2022 10:17

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal Eszter szerepébe bújva énekelte el a Vinnélek című dalt Gazdag Tiborral párban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalből, majd először Kútvölgyi Erzsébet színésznőt faggatta az eredeti vígszínházi előadásról, próbákról és bemutatóról, utána pedig Jávorszky Béla Szilárd szakíróval beszélgetett a legendás amerikai rockfesztiválokról.

2022. július 03. Kovátsműhely (2022. július 03., vasárnap 17:00)
50:51
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

(A dal az eredeti vígszínházi musicalből. Aki kíváncsi Kováts Kriszta előadásában is rá, a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva meghallgathatja!)

A Kádár-korszak egyik nagy kulturális eseménye volt Presser Gábor és Adamis Anna musicalje, a Déry Tibor kisregényéből készült Képzelt riport egy ameirkai popfesztiválról vígszínházi premierje: tulajdonképpen a rendszer és az értelmiség egymás felé tett engedményeinek egyik emblematikus motívumaként íródott be az emlékezetbe. A zenés darab ugyanakkor a rendszerváltás után is őrizte még nimbuszát, ekkor bújt a Kovátsműhely énekes-műsorvezetője, Kováts Kriszta is az egyik főszereplő, Eszter alakjába a musical veszprémi előadásában. Az adás témaadó dalát színpadi partnerével, Gazdag Tiborral énekelte el, a stúdióban ugyanakkor az eredeti előadás egyik mellék-, majd főszereplőjét, Kútvölgyi Erzsébetet köszöntötte, aki elmesélte, hogyan lett az elsőként a színpadra lépő, de különösebb egyénített tartalom nélküli szereplőből előbb beugróként, majd állandóra az egyik főszereplő. Sőt olyan részleteket is megosztott nem csupán a zeneszerző Presser munkamódszeréről, hanem beszélgetéséről az akkori legendás színházigazgatóval, Várkonyi Zoltánnal, amiről egyedüli tanúként ő tud beszélni.

(Kováts Kriszta Kútvölgyi Erzsébettel és Jávorszky Béla Szilárddal. Fotó: Rózsahegyi Gábor, Pályi Márk / Klubrádió)
Az adás ugyanakkor nem csupán a darabbal, hanem az azt ihlető eseményekkel is foglalkozni akart. Az akkor már idős író, Déry Tibor ugyanis az általa csak hallomásból ismert új amerikai rockfesztiválokhoz fűződő ellentmondásos viszonyáról írta meg a művét, amelyből később az előadás is készült – igaz, a megzenésítést az Illés zenekar nem is vállalta el, mivel felmérte, hogy Déry nyomán az előadást is az új trend, az éledező ellenkultúra kritikájának szánják. Jávorszky Béla Szilárd popszakíró ezzel kapcsolatban a műsor második felében beavatta a hallgatóságot az ötvenes-hatvanas évek amerikai fejleményeibe: a woodstocki mellett szó esett valamennyi jelentős fesztivál sajátosságairól, és persze kitekintésképp a világ és Magyarország ezzel kapcsolatos későbbi útjáról.

A beszélgetések az itt olvasható részeken túl is számos érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal Schneider Zoltán és Fábri Péter Tenisz c. dalát adja elő a Kovács Kriszta Kvintett kíséretében, majd először Szántó Petra sportújságíróval, az Eurosport teniszkommentátorával beszéli át a sportág rejtelmeit, majd Györe Balázs írót és költőt faggatja az egész életén át tartó teniszezéséről, sőt a szerző egy versét is fölolvassa erről.

Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában!

Most vasárnapi dal: https://soundcloud.com/kovats-kriszta/kovats-kriszta-tenisz

Kovátsműhely
2022. július 03., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta