„Klubrádió
Kovátsműhely

Új előadás a Baltazár Színházban

3/03/2022 09:38

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Szirtes Edina Mókus és Vörös István Bármit kérdezek tőle című dalát énekelte el a Baltazár Színház új, A világot tartó oszlopok című előadásából, utána pedig előbb az értelmi sérült színészeket foglalkoztató műhelyről beszélgetett a színház alapítójával, Elek Dórával, majd az új előadás alkotóit, Farkas Dorka és Réti-Harmath Olívia koreográfusokat faggatta.

2022. február 27. Kovátsműhely (2022. február 27., vasárnap 17:00)
49:13
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
A Baltazár Színház különleges nonprofit műhely, támogatása fontos közösségi ügy is: az előadások színészei túlnyomórészt értelmi fogyatékos emberek, noha akik már egy ideje részt vesznek a színház produkcióiban, állítják, hogy ezek az emberek nem is illethetők a "fogyatékos” kifejezéssel, hiszen éppolyan érzéseik vannak, mint a többi embernek, és remek együttműködésre, alakításra képesek a színpadon is. A Kovátsműhely műsorvezetője, Kováts Kriszta is hosszú évek óta részt vesz a baltazáros munkában, számos előadás rendezője és adománygyűjtő kampányok, jótékonysági koncertek megszervezője is, a színház fennmaradását ugyanis nélkülözhetetlen forrásként segítik a magánemberek felajánlása is. Az új előadást is ő rendezte, közösen a színház alapítójával, Elek Dórával, valamint Réti-Harmath Olívia és Farkas Dorka koreográfusokkal: a négy színből egyet-egyet a színházalapító, illetve Kováts Kriszta rendeztek, egyet a két koreográfus közösen, a befejező jelenetet pedig mind a négyen együtt. Erre is való tekintettel a műsor első vendége Elek Dóra volt, aki a színház működéséről is mesélt. Aki további információkat szeretne olvasni erről, az erre a hivatkozásra kattintva is megteheti ezt. 

(Farkas Dorka, Kováts Kriszta és Réti-Harmath Olívia. Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)

A beszélgetést követően az előadásnak egy másik betétdala is elhangzott, szintén az énekes-műsorvezető előadásában: Kováts Kriszta a Nincs egy kérő szavam sem című dalt énekelte el, utána pedig az előadás két másik rendezőjét, Farkas Dorkát és Réti-Harmath Olíviát köszöntötte a stúdióban. Mindketten a kortárs tánc felől érkeztek a színház, illetőleg a szellemi sérült emberekkel való bánásmód speciális szakértelmet igénylő világába. Farkas Dorka azelőtt mozgássérültekkel dolgozott, Réti-Harmath Olívia pedig a képzése előtt társadalomtudományi szakot is végzett, és jelenleg is továbbképzi magát, gyógypedagógussá. Velük Kováts Kriszta arról beszélgetett, hogy ők hogyan kapcsolódtak be a Baltazár Színház tevékenységébe még korábban, és miben jelentett ennek az előadásnak a megrendezése mégis új kihívást, amelyet egyébként négy nő rendezett, és első ízben fordul elő a színház történetében, hogy apa és lánya együtt játszik színpadon. A sérült és egészséges emberek együttműködése a színpadon régi hagyomány a Baltazár Színházban, de most először játszanak családtagok közösen: a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Keresztes Sándor és lánya, Keresztes Anna is szerepel a darabban, aki pedig immár huszonegy éve erősíti a Baltazár Színház társulatát.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

A most következő vasárnapi dal: 

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Kováts Kriszta a Mint kihűlt szó című dalának eléneklése után először Vizi Pál Gábort, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontjának űrtechnológiai csoportvezetőjét kérdezi az űrben keringő emberi tárgyakról, majd dr. Ungváry Lilla szemésszel, repülőorvossal beszélget a repülés és a látás viszonyáról. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást az archívumban vagy podcastként is!

Kovátsműhely
2022. február 27., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Pályi Márk