„Klubrádió
Kovátsműhely

Budapesti szállodák egykor és ma

6/10/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Leonard Cohen dalának szövegét Fábri Péter magyarította és ezúttal Kern András énekelte el. Ezután Kováts Kriszta műsorvezető először Kelecsényi Kristóf építészettörténészt, Utcafront című műsorunk állandó szakértőjét kérdezte a Gellértről, majd Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnökével beszélgetett a többi budapesti hotelről.

2021. október 03. Kovátsműhely (2021. október 03., vasárnap 17:00)
50:54
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Kern András énekli Leonard Cohen magyarított dalát

A Kovátsműhely múlt vasárnapi adása rendhagyó volt abban az értelemben, hogy a témaadó dalt ezúttal nem az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta, hanem Kern András énekelte. Az eredeti szerző, Leonard Cohen dalára Fábri Péter írt magyar szöveget, az Engem vársz című albumról a Gellért szálló című dal hangzott el. Ennek apropóján Kováts Kriszta az adás első beszélgetésében Utcafront című műsorunk állandó urbanisztikai szakértőjét, Kelecsényi Kristóf építészettörténészt kérdezte a szóban forgó budapesti hotelről, a Gellértről, valamint az eredeti Cohen-dalban szereplő New York-i Hotel Chelsea-ről. Kelecsényi és Kováts beszélgetésében szó került többek között a Chelsea híres lépcsőjéről, a Gellért lenyitható teraszáról, létrejötte idején betöltött egyedi jelentőségéről, gyógyfürdőjéről, annak mélyen található forrásáról és még számtalan ehhez kapcsolódó érdekességről.

Az adás közepén ugyancsak Kern András előadásában egy másik magyarított Cohen-dal hangzott el a lemezről, a Most először Pestet. Ezután Kováts Kriszta Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdezte a többi híres budapesti hotelről: az Astoriáról, a Béke szállóról, a Roosevelt téri Greshamről és a Dunakorzón épült jól ismert szállodákról.

Leonard Cohen eredeti dala, a Hotel Chelsea

A beszélgetés végén a turizmus mai helyzetéről is szót ejtettek: Flesch szerint még nem lehet megítélni, hogy a járvány és a karanténok okozta visszaesésből mikor történik meg a döntő kilábalás, csak reménykedni lehet nagy mértékben. Akit a beszélgetés további fontos és érdekfeszítő részletei is érdekelnek, annak azt javasoljuk, hogy kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára, és hallgassa meg az egész adást.

Leonard Cohen dalai magyarul Kern András előadásában

Most vasárnap pedig egy újabb témával jelentkezik majd a Kovátsműhely: Kováts Kriszta Álomfejtés elnevezésű albumáról elhangzó Kezdődhet a múlt című dala után Zacher Gábor toxikológussal és Diószegi Endre magyartanárral beszélget az álmokról, Csáth Gézáról és a drogokról. Íme a jövő heti dal: