„Klubrádió
Kovátsműhely

Bibliai és hétköznapi hűség

7/12/2021 15:06

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta ismét a Biblia show című albumáról énekelt el egy dalt, Wolf Péter és Fábri Péter Hűség című közös szerzeményét. Ezután először Koltai Kornélia hebraistával beszélgetett a bibliai Rúth történetéről, majd Nádasdy Ádám költőt, műfordítót, nyelvészt kérdezte a hűség különböző formáinak megjelenéséről Danténál és Shakespeare-nél, valamint a meleg közösségben.

2021. december 05. Kovátsműhely (2021. december 05., vasárnap 17:00)
53:35
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Egyelőre utolsó darabjához érkeztek Kováts Kriszta bibliai témájú dalsorozatának epizódjai és a hozzá kapcsolódó daltörténetek.

A legutóbbi vasárnapon a Hűség című dalt hallgathatták meg az énekes-műsorvezető Biblia show című albumáról, amelynek kapcsán az adás első felében Koltai Kornélia hebraistával beszélgetett a bibliai Rúth történetéről, aki az európai kultúrában később a hűség jelképévé is vált.

A Tórában a történet eredetileg leginkább a zsidó néphez és valláshoz való hűséget szimbolizálja, hiszen Noémi menye fia halála után is ragaszkodik hozzá és szokásaihoz, olyannyira, hogy visszamegy vele anyósa szülőföldjére is – de a mai szerelemközpontú hűségfogalmunk szerinti értelmezést is megtaláljuk benne.

A műsor közepén Bródy János Egy hétig tart egy szerelem című dala hangzott el, ezt követően pedig Nádasdy Ádám költőt, műfordítót és nyelvészt látta vendégül Kováts Kriszta, akivel elsősorban Nádasdy Dante- és Shakespeare-műfordításai kapcsán beszélték át a neves középkori és kora újkori szerzők hűségfogalmát és hűségről szóló történeteit. Érdekes volt meghallgatni, hogy Danténál például ez inkább a politikai lojalitás formájában jelenik meg, Rúth története pedig csakis szimbolikus formában jelentett bármit is korának emberei számára; Shakespeare drámáiban pedig a legváltozatosabb értelemben és formákban jön elő a fogalom, vizsgáljuk azt akár a bohókás Szentivánéji-történet, akár Jago alakjának vagy a velencei kalmárnak a történetében.

Nádasdy a végén abba is beavatta a hallgatót, hogy a meleg kultúra hűségfogalma semmiben sem különbözik a heteronormatív közegétől, ám a homoszexuálisokat és közösségeiket rejtőzködésre kényszerítő korábbi időszakban a kapcsolatok felvállalásának tilalma a hűséget is kikezdte.

A következő vasárnapi dal:

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. A Vasárnap délelőtt című dalt követően a műsor vendége először Bobák Szilvia folklorista doktorandusz lesz, aki a vasárnap ünnepi szokásairól beszél, majd Juhász Katalin néprajzkutató avat be a vasárnapi vásásárok történetébe, hagyományába és népköltészetébe.

Címlapi kép: Wikipedia

Klubrádió
2021. december 5. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta