„Klubrádió
Kovátsműhely

Mi a kérdés?

8/09/2021 14:55

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta Bornai Tibor Ne válaszolj című dalát énekelte el, majd először Sándor Klára nyelvésszel, utána pedig Tillmann József filozófussal beszélgetett a kérdésekről és a válaszokról.

2021. szeptember 05. Kovátsműhely (2021. szeptember 05., vasárnap 17:00)
53:34
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

A nyári szünet után, amelynek során négy augusztusi hétvégén a Kovátsműhely elmúlt másfél évének legjobb adásai közül válogattunk ismétléseket, szeptember első vasárnapján immár ismét új műsorral jelentkezett Kováts Kriszta dalai köré épülő beszélgetéssorozata izgalmasabbnál izgalmasabb közérdekű kérdésekről. A mostani adásban Bornai Tibor dalát énekelte el Kováts Kriszta, ennek a címe Ne válaszolj, ennek kapcsán pedig műsorvezetőként arra kereste a választ, hogy milyenek lehetnek a kérdések, mi a funkciójuk, igaz-e, hogy válasz nélkül még többet mondanak el.

Első vendégeként Sándor Klára volt segítségére telefonon, aki leszögezte, hogy a nyelvnek nagyjából minden elemét annak használata határozza meg. Olyan tehát például, hogy „agresszív kérdés”, nemigen van, mert attól függően, milyen kontextusban használjuk az adott kifejezést vagy mondatot, egész mást jelenthet. Ennek kapcsán mindenesetre rengeteg dolgot átbeszéltek Kováts Krisztával a kérdések lehetséges típusairól, használatáról, a válaszok megkerüléséről, vagy épp a lehetséges manipulatív kérdések és hasonló válaszok jellegzetességeiről.

A témához illeszkedően az adás közepén a Generál együttes Kérdés című dala hangzott el, amely után Kováts Kriszta vendége Tillmann József filozófus volt, aki ezúttal szintén telefonon adott válaszokat a műsorvezető kérdéseire. Érdekes gondolatokra és helyzetekre adott módot, hogy ezúttal nemcsak az adás kerete, hanem a témája is a kérdések és válaszok köré épült. Tillmann-nal többek között átbeszélték, hogy a kisgyerek világgal való megismerkedésének első kérdéseitől kezdve a műsorvezető jó kérdésekre való felkészüléséig mi mindenről szólhat a kérdések témaköre: például a filozófusok egyik eszköze is a kérdésfeltevés; ez a filozófiatörténet egyik legelső gondolkodójára, Szophoklészre különösen igaz.

A két beszélgetésben számos érdekesség elhangzott ezeken túlmenően is. Aki lemaradt a műsorról, az a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva a teljes adást meghallgathatja. Hallgassák most vasárnap is a Kovátsműhelyt! Az új műsorban Kováts Kriszta Bálok és csaták című dala után az újkori bálokról és csatákról lesz szó Hermann Róbert hadtörténésszel és László Ferenc kritikussal.

Kovátsműhely
2021. szeptember 05., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta