„Klubrádió
Kovátsműhely

Álomfejtők és fáraók

1/12/2021 15:02

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta ismét a Biblia show című albumáról énekelt el egy dalt, Wolf Péter és Fábri Péter A fáraó álma című közös szerzeményét. Ezután először Varga Dániel egyiptológussal beszélgetett a bibliai József történetéről, illetve a korabeli Egyiptomról, majd Kiss Noémi írót kérdezte Thomas Mann József és testvérei című regényéről.

2021. november 28. Kovátsműhely (2021. november 28., vasárnap 17:00)
50:42
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Az adás témaadó dala:

Folytatódtak a daltörténetek Kováts Kriszta Biblia show című albumáról: ezúttal A fáraó álma című dalt hallgattuk meg a műsorvezető éneklésében, aki ezután az egyiptológus Varga Dánielt köszöntötte a stúdióban, akivel kivesézték a bibliai József történetének mítoszát, száramzását, kútba dobását, Egyiptomba kerülését, majd ottani hányattatásait és fölemelkedését; ezen túlmenően Varga a korabeli valós körülményekről lehetségesen megszerezhető mai tudásunkba is beavatott: többnyire a bibliai szövegben szereplő, történelmileg hiteles információk alapján lehetünk képesek időben elhelyezni a történetet – habár József alakját éppen úgy nem lehet történészi hitelességgel azonosítani, ahogy Mózesét sem. Mint ismert, József álomfejtői képességének köszönhetően emelkedik a fáraó első emberének rangjára, míg végül őt eláruló testvéreit és egész népét is befogadja Egyiptomba.

Az adás közepén Farkas Gábor Gábriel előadásában is elhangzott az adás témaadó dala, csak éppen rapben, majd a műsor második vendégét, Kiss Noémi írót köszöntötte a telefonnál Kováts Kriszta. Vele Thomas Mann nagyregényéről, a József és testvéreiről beszélgettek, amelyet Sárközi György fordított magyarra. Kiss nem csak a regénnyel kapcsolatos számos meglátását osztotta meg, hanem Thomas Mannról alkotott összegzését is a hallgatók elé tárta, amelyből a szerzőn túlmenően a mű keletkezésének németországi korhangulatát is megismerhettük. Végezetül Kiss Noémi arról is beszámolt, min dolgozik most éppen: a második világháború után saját gyermeküket megölő nőkről szóló művéhez gyűjt anyagot.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb bibliai témájú daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. A Hűség című dalt követően a műsor vendége először Koltai Kornélia hebraista lesz, aki a bibliai Rúth történetéről beszél, majd Nádady Ádám író, műfordító, nyelvész avat be Shakespeare, Dante, valamint a mai meleg közösségek hűségfogalmába.

Következő vasárnapi dal: