„Klubrádió
Kovátsműhely

Mindennek ideje van

1/11/2021 06:52

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

November 1-jén van mindenszentek, ehhez az ünnephez választottuk a Kovátsműhely egyik korábbi daltörténetét, amelyet most újraközlünk. Wolf Péter és Fábri Péter dalának címe Mindennek ideje van. Buzási Gábor ókorkutatóval összehasonlítottuk a Biblia szövegét a dalszöveggel, majd Balázs Gábor eszmetörténészt arról kérdezte a műsorvezető, hogy a bibliai életfilozófiák hogyan jelennek meg az oktatásban.

2020. november 01. Kovátsműhely (2020. november 01., vasárnap 17:00)
53:23
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Kováts Kriszta dalának ihletője A prédikátor könyve harmadik fejezetének híres verse. Erről a szövegről beszélgettünk Buzási Gábor ókorkutatóval, ezután pedig a dalszöveget magát is elemeztük.

Vendégünk szerint az eredeti bibliai szöveg csodálatos példája a bibliai költészetnek. A szövegben megjelenő ellentétpárok a valóságnak, az emberi élettapasztalatának az egészét írják körül.

 
kép: Klubrádió
 

Beszélgettünk arról, hogy vajon hogyan és mikor keletkezhetett ez a szöveg. Elképzelhető az is, mondta Buzási, hogy az eredeti vers fokozatosan, évtizedek-évszázadok alatt jött létre, s mint ilyen, éppen úgy viszonyul a legelső - általunk nem ismert - verzióhoz, ahogyan a dal szövege a bibliai vershez.

Buzási Gábor szerint A prédikátor könyve roppant modern szöveg, éppen azért, mert rendkívül radikálisan és leplezetlen őszinteséggel viszonyul az élethez. Semmi kegyesség, semmi máz, és sajnos semmi bíztató sincs ebben a műben.

Megpróbáltuk értelmezni, hogy egészen pontosan mit jelenthet az, hogy “mindennek ideje van”. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az embernek az a jó, ha tudja, hogy mikor minek van itt az ideje, és aszerint cselekszik; azonban van egy olyan értelmezési lehetőség is, amely szerint az ember nem kerülheti el a sorsát, előbb vagy utóbb tényleg mindennek eljön az ideje az életben, akkor is, ha szeretnénk elkerülni az elkerülhetetlent.

Végigvettük a versben megjelenő ellentétpárokat is, illetve azt, hogy azok egészen pontosan mit jelenthetnek.

Adásunk második vendége Balázs Gábor eszmetörténész volt, akivel többek közt a zsidó életfilozófiákról, és azok oktatásáról beszélgettünk. Vendégünk elmondta, hogy a szent szövegek oktatásában elengedhetetlennek tartja azok modern szövegekkel való összevetését, a poroszos iskolarendszer szokásaival ellentétben pedig sokkal fontosabbnak tartja a jó kérdésfelvetést, mint a válaszokat. A kérdések szerinte már csak azért is fontosabbak, mint a válaszok, mert az egész zsidó kultúra arról szól, hogy egy-egy problémát a lehető legtöbb irányból megvizsgáljunk.

 kép: Klubrádió
 
 

Ez a hozzáállás egyébként társadalmi együttélésünk alapja is kellene, hogy legyen, mondta vendégünk.

Beszélgettünk arról is, hogy a világjárvány milyen kihívások elé állítja a vallásos zsidókat, illetve arról, hogy magának a járványnak milyen hatása lehet az emberiségre nézve. Mit tudunk belőle tanulni? Mely filozófiai irányzatok hogyan értelmezik a rövid- és hosszú távú hatásait?

Végezetül álljon itt maga a vers, amelyből témaadó dalunk született:


A prédikátor könyve, 3. fejezet


Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. 
Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak.
Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az ültetvény kitépésének.
Megvan az ideje az ölésnek, és megvan az ideje a gyógyításnak.
Megvan az ideje a rombolásnak, és megvan az ideje az építésnek.
Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek.
Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak.
Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összerakásának. Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való tartózkodásnak.
Megvan az ideje a megkeresésnek, és megvan az ideje az elvesztésnek.
Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak.
Megvan az ideje az eltépésnek, és megvan az ideje a megvarrásnak.
Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek.
Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek.
Megvan az ideje a háborúnak, és megvan az ideje a békének.

Az újraközölt adást meghallgathatják a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva!

Kovátsműhely
2020. november 01., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta