„Klubrádió
Kovátsműhely

Ablak volt az ég

19/10/2020 09:23

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala az Ablak volt az ég című Kováts Kriszta-dal volt.

Az első részben Koronkai Zoltán jezsuita lelkésszel beszélgettünk vallásról, hitről, és arról, hogy miért különböznek a jezsuiták minden más rendtől. Ezután Mezős Tamás építőmérnök, műemlékvédelmi szakember érkezett hozzánk, aki bevezetett minket a templomépítészet és a rózsaablakok titkaiba.

2020. október 18. Kovátsműhely (2020. október 18., vasárnap 17:00)
53:29
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Koronkai Zoltán jezsuita lelkész eredetileg villamosmérnöknek készült, és a doktori iskolában döbbent rá, hogy tulajdonképpen egészen mást szeretne az élettől. A jezsuita rendbe azért lépett be, mert úgy látta, hogy villamosmérnökből sok van, de az evangélium terjesztői kevesen vannak.

Szerinte ennek a kornak az igazi kérdései nem elsősorban a technológiai kérdések, hiszen ezekre sok válasz van, a lélek kérdéseivel azonban kevesen foglalkoznak.

“Csodálatos eszközeink vannak, csak épp nem tudunk bánni velük, a szívek, az emberi szívek mélyén van az igazi hiány”- vallja vendégünk. A boldogság szerinte messze nem a tehetségtől függ, hiszen ennek más összetevői is vannak.

Beszélgettünk spirituális dimenziókról, arról, hogy Koronkai miért pont a jezsuita rendet választotta, ennek kapcsán pedig végigvettük a rend történelmét is. Beszélgettünk arról, hogy miért nem volt szerencsés annak idején a jezsuitáknak a politikába avatkozni, és hogy miért különbözik ez a rend minden más rendtől. Szóba került a jezsuita humor is, hiszen vendégünk blogjában gyakran posztol ilyen jellegű vicceket és kedves aforizmákat.

Hogy miért nem lehet tudni soha, mi jár egy jezsuita fejében, az is kiderült vasárnapi adásunkból.

Kováts Kriszta és Mezős Tamás
 
Kováts Kriszta és Mezős Tamás
Klubrádió
 

Második vendégünk Mezős Tamás építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök volt, akivel körüljártuk, hogy egészen pontosan mikor és milyen módszerekkel kezdtek el  rózsaablakokat készíteni felmenőink, illetve egyéb templomépítészeti kérdésekben is eloszlattunk néhány tévhitet.

Talán nem is gondolnánk, de a rózsaablakokhoz a templomok tájolásának is köze van, hiszen nem volt mindegy, hogy mely napszakban melyik irányból és hova áramlott be a fény a templomokba.

Beszélgettünk a mérműves ablakokról, a rózsaablakok szerkesztési módjairól, és az ólomüveggel kapcsolatos félreértésekről is. Vendégünk mesélt a szívéhez legközelebb álló templomokról, és a Notre Dame helyreállításának kérdései is szóba kerültek

Kovátsműhely
2020. október 18. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa

 

 

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás