„Klubrádió
Klubdélelőtt

Átlépni a küszöbön

10/09/2021 22:26

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Vizi E. Szilveszter farmakológus, Papadimitriu Athina és Meszléry Judit volt a Klubdélelőtt vendége. Megemlékeztünk Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves és Vitányi Ivánról.

2021. szeptember 11. Klubdélelőtt (2021. szeptember 11., szombat 09:00)
164:23
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Vizi E. Szilveszter a Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnök, a központi és perifériális idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója. Felfedezéseinek köszönhetően számos gyógyszert fejlesztettek ki, elsősorban a depresszió, az epilepszia, a skizofrénia gyógyítására.

10.00 Papadimitriu Athina, bármilyen hihetetlen, először nemet mondott egy amerikai felkérésre, hogy egy nemzetközi produkcióban, egy filmforgatáson részt vegyen New Yorkban. Aztán hónapokon át hívogatták telefonon, levelezgettek, mondogatták, nélküle elképzelhetetlen ez a film, csak ő kell. De még erre sem mozdult. Pedig a barátai is unszolták: „Athina, te nem vagy normális, menj el!” Aztán megtört a jég és ezzel elkezdődött élete nagy kalandja.

Nők az idegösszeomlás szélén - Bemutató az Átrium Film-Sz
 
Papadimitriu Athina Fotó: Kallos Bea/MTI
 

10.30 Jancsó Miklós szeptember 27-én lenne 100 éves. Az ország számos területén elkezdődött a tiszteletére, emlékére rendezett ünnepségsorozat, vetítik a filmjeit, most a feleségével, Csákány Zsuzsa filmvágóval elevenítettük fel a rendezővel közös munkáikat, közös életüket.

Jancsó Miklós
 
Jancsó Miklós
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

11.30 Meszléry Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész idén töltötte be a nyolcvanadik évét. A kora nem igen zavarja, éppen olyan erővel, energiával, lelkesedéssel, hittel dolgozik, játszik, mint hajdan fiatalkorában. A kezdetekről így mesélt: „Azt se tudtam, miért lettem színésznő, valami belső kényszer... Nem jártam színházba, nem indultam szavalóversenyeken, egy élmény indított el. Édesanyámmal együtt játszottam egy Szűz Máriáról szóló élőképben, ahol ő volt a haldokló, én pedig az angyal, aki a haldoklóhoz ment. Ez a legerősebb, a legnagyobb élményem. Tudtam, hogy aki ott fekszik, igazából az anyukám, de azt is elhittem, hogy ő Szűz Mária.”

11.30 Vitányi Iván szociológus, esztéta, politikus, kilencvenhat évesen ment el. Küszöbember volt, ahogy önéletrajzi könyvében is írta, akit a múlt kilökte, a jövő nem engedte be. Kinyitottuk az ajtót és átléptünk ezen a küszöbön.

Vitányi Iván
 
Vitányi Iván
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2021. szeptember 11., szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa