„Klubrádió
Kovátsműhely

Áldás, béke, zsidóság

18/11/2021 14:15

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta a híres izraeli dalt, a Hevenu Sálom Aléchemet énekelte el Fábri Péter magyarított szövegével, majd először Bíró Eszter énekessel a mai zsidó zenéről beszélgetett, utána pedig Sturovics Andrea hebraistát a judaizmus alapvető fogalmairól és legelterjedtebb irányzatairól kérdezte.

2021. november 14. Kovátsműhely (2021. november 14., vasárnap 17:00)
49:15
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk


A Kovátsműhely a zsidó vallás keletkezése és népszokásai felé kalandozott a múlt vasárnapi adásban: Kováts Kriszta a jól ismert Hevenu Sálom Aléchem című dalt énekelte el magyar változatban. Az eredetileg szó szerint Legyen a béke veletek jelentésű címsor Fábri Péter magyar szövegváltozatában az Áldással, békével jövünk megfogalmazást kapta. A műsor első vendége, Bíró Eszter énekes azt is elmondta, hogy ez a dal sem népdal valójában, hanem tizenkilencedik századi műdal. Ennek azonban az az egyszerű oka, hogy mivel a zsidók már évezredek óta írástudók voltak, a középkor óta feljegyezték a zenék szerzőit és keletkezését.

Bíró Eszter énekli Kányádi Sándor versét Födő Sándor zenéjével

Bíró Eszter ezen túlmenően a saját zenéiről is beszélt, amelyek a zsidó zenei hagyományra épülnek. Zenei szocializációjáról szólva az is kiderült, hogy már gyerekkorában körülvették őt a zsidó dalok és dallamok, ám valójában egészen felnőttkoráig nem gondolta volna, hogy ezeket énekelni is fogja. Férjével, Födő Sándorral azóta számtalan művet alkottak, amelyek ezekből a motívumokból merítkeznek. Az adás közepén el is hangzott egy szerzeményük, amelynek a zenéjét Födő szerezte, Kányádi Sándor Mit akar az eső című verse szövegére.

Kováts Kriszta Bíró Eszterrel és Sturovics Andreával. Fotó: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbb adásának második vendége pedig Sturovics Andrea hebraista volt, aki bevezetést nyújtott a zsidó vallás alapfogalmaiba és elterjedt irányzataiba. Megjegyezte, fontos különválasztani a hagyomány eredetének vallási és történelmi magyarázatát – jóllehet mindkettőt egyformán értékesnek tartja, a kettőt nem szabad összekeverni. A beszélgetés során szó esett a zsidó vallás különféle elterjedt irányzatairól, a haszid ortodoxoktól kezdve a magyar neológokig, és olyan elsőre ellentmondásosnak tűnő tényeket is elárult, mint hogy a egyes szigorúan vallásos csoportok ellenzik a modern Izrael Állam létét, mivel szerintük csak a Messiásnak lesz majd joga államot alapítani a Szentföldön.

A következő vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala: 

A műsorban ezen kívül számos érdekesség elhangzott még. Aki kíváncsi ezekre és a beszélgetések részleteire, valamint az adásban elhangzó dalokra, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa végig az egész felvételt! Most vasárnap pedig tartsanak újra a Kovátsműhellyel, délután 5-től a Klubrádión: a Zeng a szózat című dal után Kováts Kriszta vendége először dr. Buzási Gábor ókorkutató történész, majd Laár András humorista és buddhista oktató lesz.

Kovátsműhely
2021. november 14., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta