„Klubrádió
Kovátsműhely

Nem azé, aki küzd

23/09/2021 14:24

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta Wolf Péter és Fábri Péter Nem azé, aki küzd című dalát énekelte el, majd először Buzási Gábor ókortörténészt faggatta erről a bibliai idézetről, majd Háy János íróval beszélgetett annak szerepéről a magyar irodalomban, Ottlik Géza és Szabó Magda műveiben.

2021. szeptember 19. Kovátsműhely (2021. szeptember 19., vasárnap 17:00)
51:27
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala:

A Kovátsműhely ezúttal ismét egy bibliai passzussal foglalkozott, amelyhez az apropót szokás szerint Kováts Kriszta Biblia show című albumának egyik száma adta. A dal meghallgatását követően az énekes-műsorvezető először dr. Buzási Gábor ókortörténészt, vallástudóst faggatta az ominózus idézetről. A kijelentés a korszakos jelentőségű Pál apostol rómaiaknak írott egyik levelében fordul elő, és Buzási magyarázata szerint a tórai hagyományra nagyon mélyen építkezve Isten hatalmát demonstrálja, miszerint végeredményben mindenképp az Örökkévaló dönti el, hogy kit mivel jutalmaz vagy büntet, az emberi törekvés és szándék csak részlegesen befolyásolhatja ezt. Kováts Kriszta többször visszatért rá, hogy ez az akaratosság meddőségét is jelenti, a görcsös küzdelem kontraproduktív hatását.

Kováts Kriszta és Buzási Gábor (Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)
 

A műsor második vendége, Háy János író is mindenekelőtt az akaratosság és az akarat megkülönböztetését látta szükségesnek megtenni az újszövetségi idézet kapcsán. Háyt a műsorvezető arról kérdezte, hogy ez a monda hogyan fordul elő a huszadik századi magyar művekben. Ismeretes a megjelenése Ottlik Géza Iskola a határon című művében, de később Szabó Magda is felhasználta az Abigélben – Háy szerint ugyan nem bizonyíthatóan, de feltételezhetően Szabóra a mondat ottliki felhasználása hatott, amikor beépítette a művébe. Háy Jánost Kováts Kriszta Szabó Magdához fűződő személyes viszonyáról is faggatta, és Háy Szabónak az előítéletektől letisztított objektív elemzést is megpróbálta adni.

A két beszélgetés között Zbigniew Preisner Marionettek című dala hangzott el Krzysztof Kieślowski Veronika kettős élete című filmjéből.

Aki a beszélgetések izgalmas részleteire is kíváncsi, annak azt javasoljuk, hogy kattintson a cikk tetején található hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

A most következő vasárnap pedig újabb adással jelentkezik a Kovátsműhely műsora, amelyben Kováts Kriszta Bródy János Ahogy állnak a csillagok című dalát fogja elénekelni, majd először Kereszturi Ákos csillagásszal beszélget a csillagászat szerepéről az emberiség számára, valamint a Mars felfedezéséről, majd pedig ifj. Krasznahorkay Attilát, a világhírű svájci CERN laboratórium részecskefizikusát fogja faggatni arról, hogy miért nem találjuk a világegyetem kétharmadát, valamint jelenleg mit tud elmondani a részecskekutatás az ügyről.

Kovátsműhely
2021. szeptember 19., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta