„Klubrádió
Kovátsműhely

Mindenki keresse a saját lakóhelyét

10/06/2021 13:53

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap 5-kor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta a Ring a szoknya című olasz népdalt énekelte el Fábri Péter magyar szövegével és Victor Máté hangszerelésében, majd műsorvezetőként először a Péterfy Gergely–Péterfy-Novák Éva házaspárt faggatta arról, hogy miért költöztek Olaszországba, aztán Vajda Katalinnal, az Anconai szerelmesek szerzőjével beszélgetett slágerdarabjáról és a commedia dell’artéről.

2021. június 06. Kovátsműhely (2021. június 06., vasárnap 17:00)
52:35
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

 

A műsor első részéből kiderült, hogy Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva már jóval régebben elhatározták, hogy valamikor Olaszországban szeretnének élni. A páros különbözőképpen emlékezik arra, hogy erre az első ötlet felmerülése után melyikük mennyire volt fogékony, az azonban bizonyos, hogy az elmúlt időben az ötletük valósággá érett. Eredetileg máshová akartak költözni, végül azonban Umbriában telepedtek le, annyira beleszerettek ugyanis ott egy konkrét lakásba. Ennek nyomán persze az Utas és holdvilág híres helyszínéről, a közeli Gubbióról is szót ejtettek, valamint Szerb Antal megállapításáról, aki a vidéket szentként és parasztosként jellemezte.

Péterfyék
 
Péterfyék
Fotó: Pálinkás János/Klubrádió
 

Érdekes adalékként árulták el Péterfyék, hogy Olaszországban a legtöbb dolog tekintetében olcsóbb az élet, mint Magyarországon. Az ingatlanárak talán csak a budapestieknél kedvezőbbek az olasz vidéken, a bevásárlás azonban országosan megfizethetőbb. A házaspár azért is tudta megtenni, hogy más országba költözik, mert íróként mind a ketten ott is ugyanúgy dolgozni tudnak a munkáikon. Még a kiköltözésük kezdetén beoltatták magukat Magyarországon a koronavírus ellen, a nyugati szabályok miatt azonban azóta is számos tesztet kellett csináltatniuk. A szabadidejüket a séta, a biciklizés és a kirándulás tölti ki, és bár még nem sikerült helyiekkel összebarátkozniuk, már naponta ugyanazoknak köszönnek az utcán.

A műsor második részében Kováts Kriszta Vajda Katalin dramaturgot, drámaírót látta vendégül, aki annak idején, negyedszázaddal ezelőtt Valló Péter felkérésére írta a Radnóti Színház számára az Anconai szerelmesek című darabját, amelyet a mai napig eltelt időben egy-két kivétellel az ország valamennyi kőszínházában bemutattak már, ráadásul mindenütt nagy sikerrel. A Radnótiban Bálint András akkori igazgató a kétszázadik előadás után vetette le a darabot a frissítés jegyében a műsorról. Az adás témájához kapcsolódóan a műsorvezető arról kérdezte Vajda Katalint, hogy miért olyan népszerű az olasz gyökerű commedia dell’arte, mire a szerző elárulta, hogy ő maga egyáltalán nem kedvelte azt a műfajt. Mint sokszor előfordult színházi pályája során, épp abban kellett eredményt felmutatnia, ami korábban nem állt közel hozzá – az ebben elérendő sikert élte meg kihívásként.

 
Kováts Kriszta és Vajda Katalin (kép: Klubrádió)
 

Vajda a színdarab ősbemutatójának körülményeiről is szót ejtett. A főszerepet az akkor a Radnóti társulatához tartozó Kulka Jánosra osztották eredetileg, azonban ő láthatóan olyannyira nem érezte jól magát a bőrében a szerepben, hogy végül a Radnótiban akkor vendégművészként játszó Szervét Tibor vette át a szerepét. A beugró színművész döbbenetesen fölkészült az első próbájára, s egyetlen éjszaka felkészüléssel megelőzte a már két hete olvasópróbát folytató többi szereplőt. A próbafolyamat során vált világossá, hogy a színdarabhoz – az eredeti rendezői instrukcióval ellentétben – magyar nyelvű dalokra is szükség van, amelyeknek a szövegét végül Fábri Péter írta meg, naponta szállítva az újabb dalokat a próbára.

Ha a teljes beszélgetésre kíváncsi, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Címlapi kép: Valter Cirillo/Pixabay

Kovátsműhely
2021. június 06., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta