„Klubrádió
Kovátsműhely

Hóesés, jég, zúzmara

26/01/2021 10:50

| Szerző: Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala a Hóesés volt. Sajnos tavaly nem volt fehér karácsonyunk, és a valódi téli időjárás továbbra is várat magára. Többek közt ennek okairól is beszélgetett Kováts Kriszta Németh Lajos meteorológussal az adás első felében, a többi téli időjárási jelenség mellett.

A második félórában Majkó Zsuzsanna helytörténész érkezett hozzánk, akivel a Városligeti Műjégpálya történetéről beszélgetett a műsorvezető.

2021. január 24. Kovátsműhely (2021. január 24., vasárnap 17:00)
55:00
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Hogyan alakulnak ki a hókristályok, mitől függ, hogy havazni fog-e vagy sem, és mi az a fagyzug? Csupa olyan meteorológiai jelenségről beszélgettünk Németh Lajos meteorológussal, amelyeket természetesnek veszünk, de hátterükről keveset tudunk.

Persze vendégünk mesélt arról is, hogy mit csinál pontosan egy meteorológus, hogyan és milyen pontossággal tudják előrejelezni az időjárást, és miért nehezíti meg a szakemberek dolgát az, hogy a járvány alatt jelentősen csökkent a repülőgép-forgalom.

Kitértünk a népi megfigyelésekre is, ami Németh Lajos kedves témája. Tényleg hosszú lesz a tél, ha a medve meglátja a saját árnyékát?

És ha Vince napján olvad az ereszen a jégcsap, vajon valóban bőséges lesz a szőlőtermés?

Ezek is kiderültek vasárnapi adásunkból.

Második vendégünk Majkó Zsuzsanna helytörténész volt, akivel a Városligeti Műjégpálya történetéről beszélgettünk.

A jégpálya 1870. január 29-én kezdte meg a korcsolyázó tömeg fogadását, mikor is Rudolf koronaherceg ünnepélyesen megnyitotta kapuit. A jégpálya megnyitását az 1869. november 12-én megalakult Pesti Korcsolyázó Egylet tette lehetővé, akik hosszas és kitartó közbenjárás után engedélyt kaptak a városi tanácstól, hogy a Városligeti tó egy részén minden télen korcsolyapályát alakítsanak ki, amin a pesti hölgyek és urak díjtalanul élvezhetik a korcsolyázás minden örömét.

Kováts Kriszta és Majkó Zsuzsanna
 
Kováts Kriszta és Majkó Zsuzsanna
Klubrádió
 

A korcsolyázás, miután a jégpálya nemcsak a tagok előtt, hanem a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, nem csupán sport, hanem közösségi élmény volt.

Bálokat, revüket rendeztek a jégpályán, ahol férjet és feleséget fogni sem volt lehetetlen.

Címlapi kép: Műjégpálya, háttérben a Vajdahunyad vára (1929); Forrás: Fortepan.hu/Gara Andor

Kovátsműhely
2021. január 24. vasárnap 17:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kováts Kriszta