„Klubrádió
Kovátsműhely

A víz az úr...

14/01/2021 19:47

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

Vasárnap 17:00-kor a vizeinké volt a főszerep a Kovátsműhelyben. Az adás első felében Nick Thorpe újságíró volt a vendégünk, aki 30 éve él Budapesten, a Dunáról pedig könyvet is írt, rendhagyó módon fordítva, a Fekete-tengertől járva végig a folyót a forrásig. Aztán Dr. Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyó program szakértője érkezett hozzánk, akivel folyóvizeinkről, folyószabályozásról és a gátakról beszélgetett a műsorvezető, Kováts Kriszta.

2021. január 10. Kovátsműhely (2021. január 10., vasárnap 17:00)
53:31
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Kováts Kriszta

Nick Thorpe újságíró 30 éve él Budapesten, és nagyon szereti Magyarországot. A vizekhez azért is kötődik annyira, mert ő maga az óceán közelében nőtt fel, és apjával sokat sétáltak a parton gyerekkorában. Talán ennek is köszönhető, hogy a Duna is elkezdte izgatni a fantáziáját: sétái közben beszélgetett a vízzel, és ez a párbeszéd a mai napig sem szűnt meg.

Olyannyira nem, hogy rendhagyó módon a Fekete-tengertől indulva egészen a Fekete-erdőig végigjárta a folyót, élményeiből pedig könyvet írt.

Lenyűgözték a különböző kultúrák és a vízhez kapcsolódó emberi sorsok, amelyek hol felemelőek, hol tragikusak, egy valami közös bennük: a Duna.

Azt vallja, amit József Attila is egyik leghíresebb versében – ami szintén szóba került –, hogy a Duna felszíne változékony, de a lényeg a hallgatag mélyében van, az őrzi történelmünk emlékét és ha igazán belenézünk, talán jövőnket is megláthatjuk benne.

A könyvből később televíziós sorozat is lett, amelynek néhány részét a járvány alatt forgatták le, ami egészen új szempontokat hozott a Dunáról folytatott gondolkodásba.

A sorozat és a könyv is siker, írója pedig lelkesedéssel és szeretettel mesélt a műsorvezetőnek azokról az emberi történetekről, amelyeket Európa legnagyobb folyójának köszönhet.

Adásunk második felében Dr. Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyó Program szakértője érkezett hozzánk, aki a vízszabályozás hozzá nem értők számára talán nehezen érthető rejtelmeibe avatott be minket.

Beszélgettünk arról, hogy mikor és milyen okokból kezdték szabályozni a Dunát és a Tiszát, mikor milyen érdekek húzódtak meg a gát- vagy vízlépcsőépítések mögött.

Környezetvédelmi szempontból is roppant nehéz azt a sokfajta érdeket összeegyeztetni, amelyek közül némelyiket a szabályozás és a gátak, másokat éppen az árterek szabadon hagyása szolgálná.

Ha vízszabályozásról van szó, természetesen nem kihagyható az a gazdag élővilág, amely vizeink mentén fellelhető: a szakemberek ennek a védelmében is dolgoznak.

Megtudtuk, hogy Magyarországon valóban kiváló minőségű az ivóvíz, beszélgettünk víztározóinkról és víztornyainkról is, illetve áttekintettük a budapesti ivóvízellátás történelmét.

Kováts Kriszta és Samu Andrea
 
Kováts Kriszta és Samu Andrea
 
Kovátsműhely
2021. január 10. vasárnap 17:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kováts Kriszta