„Klubrádió
Reggeli gyors

Golyóstollak és tankok miatt rossz az ivóvíz

10/12/2020 23:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mintegy 20-30 helyet tárt föl az országban a Greenpeace, ahol szennyezett az ivóvíz. Mérgeket, rákkeltő anyagokat tartalmaz. Az egyik Szentendre.

2020. december 10. Reggeli gyors - részlet 20.12.10. Simon Gergely
07:43
00:00

A szovjet laktanyák nem arról voltak híresek, hogy környezetbarát módon működtek volna. A szentendrei sem volt ilyen. A harckocsikat tetraklór-etilénnel tisztították, ami vinilkloridra bomlott le. Az említett anyagokról annyit kell tudni, hogy mérgezőek, rákkeltőek, és az egykori szentendrei laktanyából a kutak felé szivárognak, hamarosan bekerülnek az ivóvízbe. A Greenpeace munkatársai szerint a megengedett érték 160-szorosánál tartunk. Volt a térségben még egy golyóstollakat gyártó üzem is, ott is keletkezett folyékony veszélyes hulladék.

A szervezet természetesen megkereste a környezetvédelemben illetékes hatóságot, amelytől azt a választ kapta, hogy „dolgozunk rajta”. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője konkrét adatokat mondott a Klubrádióban.  Az állam 9 milliárd forintot költene új kutak fúrására, hiszen a Duna fontos ivóvízforrás, lejjebb a parti szűrésű kutakból kapja a vizet Budapest nagy része is. A szentendrei szennyezés megszüntetése 10-15 milliárdba kerülne, de akkor nem kellene új kutakra költeni, és megoldódna a probléma, ami egyébként 5 éven belül bekövetkezik.

Simon Gergely említett még két gócpontot. Az egyik az óbudai, egykori gázgyár. A Duna alacsony vízállásánál látszik, hogy mit, milyen szennyet vezettek ott a folyóba. A környezetterhelés 900 ezerszerese az elfogadhatónak. A másik az Illatos út.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs.

Reggeli gyors
20.12.10. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre