„Klubrádió
Esti gyors

Nem akar új Manhattant a Hajógyárira a polgármester

25/08/2020 21:43

| Szerző: Klubrádió/szg

„Nem szeretnénk Manhattant a Hajógyári-szigetre” – hangsúlyozta Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, aki, akárcsak a WWF szakértője, tart attól, hogy nem állt le a tervezett, végső esetben akár ezer fa kivágását jelentő nagyberuházás az ártéri területen. Szerdán két közmeghallgatás is lesz a témában.

2020. augusztus 25. Esti gyors / részlet, Kiss László (20.08.25.)
05:52
00:00

Kedd reggel Samu Andreát, a WWF Magyarország Élő folyó programjának szakértőjét kérdeztük arról, hogy állítólag folytatódik a Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi beruházás. Szavai szerint tart engedélyezési eljárás az ügyben, szerdán lesz a közmeghallgatás. Korábban a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem épül semmi az Óbudai-szigetre, új helyet keresnek a kajak-kenu akadémiának.

Kiss László III. kerületi polgármester az Esti gyorsban azt mondta, ő is akkor hisz el valamit, ha látja, akárcsak a WWF szakértője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat is tart meghallgatást 8.30-tól, ott a kerület polgárai elmondhatják, mit szeretnének a Hajógyári-szigeten. Utána 10-től tolmácsolja az álláspontjukat a kormányhivatalban – tette hozzá.

„Nem szeretnénk Manhattant a Hajógyári-szigetre” – hangsúlyozta Kiss László. Azt szeretnék, hogy tovább lehessen pihenni, családoknak is kijönni és sportolni, ahogy eddig. Akkor lesz nyugodt, ha erről a tervről végképp letesz a kormány, erre jelenleg még nem lát garanciát, de reméli, hogy akár holnapra ez megváltozik.

Arra a kérdésre, hogy miért van benne gyanú ezzel kapcsolatban, úgy válaszolt: a kormányülések jegyzőkönyvét titkosították már évekkel ezelőtt, így most arról van szó, hogy „valaki mond valamit arról, hogy mi történt valahol, aminek titkos a jegyzőkönyve”. A polgármester azt mondta: kapott egy „kissé pikírt” levelet Gulyás Gergelytől, ebben az állt, hogy nem terveznek beruházást a területen. De – tette hozzá – partnerséget kérnek a kormánytól, ha változtatni akar valamin, aminek a szabályozása a kerület és a főváros feladata, keresse meg őket, komoly tárgyalás azonban nem volt.

A Hajógyári-szigetre a kormányzat kajak-kenu sportakadémiát akart építeni, és azt megvédendő gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna. Az árteret átalakító beruházás ezer fa kivágásával járhatna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. augusztus 25., kedd 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor